Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Marchewka z groszkiem
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
25 minut
-
Składniki:
- 250 g marchewki (2-3 sztuki)
- 250 g łuskanego zielonego groszku (1.5 szklanki)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- do smaku sól
- do smaku cukier
Wykonanie:
1.
Marchewkę obrać i umyć. Pokroić w kostkę o boku 6-7mm. Przełożyć do garnka i wlać niepełne pół szklanki wody (100ml). Dodać masło i trochę soli. Gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać groszek, zagotować i gotować kolejne 5 minut, do czasu aż marchewka i groszek będą miękkie. Można dolać trochę wody, jeśli zaczyna brakować. Oprószyć mąką, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty. Doprawić solą i cukrem.
Przepis dodano 19 lipca 2013
Skomentuj pierwszy!