Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Makaron po marynarsku II
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 240 g świeżych filetów z łososia
- 0.5 cytryny
- 1 cebula lub szalotka
- 0.5 szklanki wywaru warzywnego
- 0.5 szklanki słodkiej śmietanki
- 250 g makaronu tagliatelle (czyli wstążki)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- kilka gałązek koperku
Wykonanie:
1.
Jeśli filety mają skórę, to usunąć. Pokroić w kostkę o boku 7mm. Przełożyć do miseczki i zalać sokiem z cytryny. Przykryć i odstawić do lodówki na 15 minut.
2.
Zagotować wodę na makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być al dente, lekko twardawy. Odlać wodę z makaronu.
3.
W rondlu rozgrzać masło. Dodać drobno posiekaną cebulę lub szalotkę i zeszklić. Dodać bulion i śmietankę. Zamieszać, zagotować i gotować przez 5-10 minut. Dodać odrobinę pieprzu i doprawić solą. Dodać lekko rozbite ziarenka pieprzu oraz łososia bez soku. Doprowadzić do wrzenia, natychmiast ściągnąć z ognia, przykryć i odstawić na 2-3 minuty. Koperek posiekać i dodać do sosu.
4.
Do garnka z makaronem przelać płynną część sosu i wymieszać. Na talerze nakładać makaron, a na niego kawałki łososia.
Przepis dodano 19 lipca 2013
Skomentuj pierwszy!