Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Makaron po marynarsku II

Regularnie robię i lubię tagliatelle z łososiem w sosie śmietankowym, czyli <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/156/makaron-po-marynarsku" target="_blank"> makaron po marynarsku</a>. Z czasem wprowadziłam drobne zmiany, które powodują, że wychodzi trochę inne danie, które przypadnie do innych gustów.

Makaron po marynarsku II
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 240 g świeżych filetów z łososia
  • 0.5 cytryny
  • 1 cebula lub szalotka
  • 0.5 szklanki wywaru warzywnego
  • 0.5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 250 g makaronu tagliatelle (czyli wstążki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • kilka gałązek koperku

Wykonanie:

1.

Jeśli filety mają skórę, to usunąć. Pokroić w kostkę o boku 7mm. Przełożyć do miseczki i zalać sokiem z cytryny. Przykryć i odstawić do lodówki na 15 minut.

2.

Zagotować wodę na makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być al dente, lekko twardawy. Odlać wodę z makaronu.

3.

W rondlu rozgrzać masło. Dodać drobno posiekaną cebulę lub szalotkę i zeszklić. Dodać bulion i śmietankę. Zamieszać, zagotować i gotować przez 5-10 minut. Dodać odrobinę pieprzu i doprawić solą. Dodać lekko rozbite ziarenka pieprzu oraz łososia bez soku. Doprowadzić do wrzenia, natychmiast ściągnąć z ognia, przykryć i odstawić na 2-3 minuty. Koperek posiekać i dodać do sosu.

4.

Do garnka z makaronem przelać płynną część sosu i wymieszać. Na talerze nakładać makaron, a na niego kawałki łososia.

Przepis dodano 19 lipca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane