Zaloguj się żeby móc ocenić.
AlaCarte
Pudding z tapioki
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
Składniki:
- 50 g perłowej tapioki
- 600 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 250 g sosu angielskiego custard
- 1 banan
- 50 g orzechów
Wykonanie:
1.
Zagotuj mleko razem z tapioka i łyżką cukru. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut, do czasu aż tapioka zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu.
2.
Orzechy posiekaj. Na patelnię wysyp 2 łyżki cukru. Podgrzewaj na średnim ogniu do czasu aż cały cukier się rozpuści. Wrzuć orzechy, zamieszaj i smaż kilka minut. Przenieś do miseczki i odstaw do schłodzenia.
3.
Banana obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj z sosem angielskim.
4.
Przygotuj dwie miseczki deserowe. Najpierw nałóż tapiokę, na to warstwę prażonych orzechów i na orzechy wyłóż banany w sosie angielskim. Dla ozdoby możesz posypać kilkoma kawałkami prażonych orzechów, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową lub świeżą skórką pomarańczową i cytrynową.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 20 lipca 2013
Skomentuj pierwszy!