Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Pudding z tapioki

Angielski deser z tapioki ze smażonymi orzechami i sosem angielskim z bananami.

Pudding z tapioki
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 50 g perłowej tapioki
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g sosu angielskiego custard
  • 1 banan
  • 50 g orzechów

Wykonanie:

1.

Zagotuj mleko razem z tapioka i łyżką cukru. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut, do czasu aż tapioka zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu.

2.

Orzechy posiekaj. Na patelnię wysyp 2 łyżki cukru. Podgrzewaj na średnim ogniu do czasu aż cały cukier się rozpuści. Wrzuć orzechy, zamieszaj i smaż kilka minut. Przenieś do miseczki i odstaw do schłodzenia.

3.

Banana obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj z sosem angielskim.

4.

Przygotuj dwie miseczki deserowe. Najpierw nałóż tapiokę, na to warstwę prażonych orzechów i na orzechy wyłóż banany w sosie angielskim. Dla ozdoby możesz posypać kilkoma kawałkami prażonych orzechów, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową lub świeżą skórką pomarańczową i cytrynową.

Dodatkowe uwagi:

Przepis na sos angielski jest podany w moim deserze z rabarbarem, http://www.ala-carte.pl/przepis/677/deser-z-rabarbarem

Przepis dodano 20 lipca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane