Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Sernik z szybkowara

Sernik z szybkowara wychodzi kremowy, lekki i pyszny! Jest naprawdę dobrą konkurencją dla każdego innego sernika. Szczególnie dobry dla tych, którzy nie mają piekarnika lub chcą oszczędzić energię: tradycyjny sernik piecze się przez około 60 minut, a sernik z szybkowara gotuje się pod ciśnieniem przez zaledwie 20 minut. Spód tego sernika zrób z masy herbatnikowej, a do masy serowej, przygotowanej według przepisu poniżej, dodaj swoje ulubione dodatki, u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa. Wyłóż w tortownicy, przykryj folią aluminiową i wstaw do szybkowara z wodą. Gotuj pod ciśnieniem 15psi (ustawienie 2) przez 20 minut.

Sernik z szybkowara
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      deser

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas gotowania:

      20 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    szybkowar, tortownica, która wchodzi do szybkowara i folia aluminiowa

Składniki:

  • 300 g białego serka (kremowy lub twaróg)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (zamień na swoje ulubione dodatki)
  • 1 łyżka rodzynek
  • 120 g herbatników (na spód)
  • 60 g masła (na spód)

Wykonanie:

1.

Przygtouj spód ciasta. Herbatniki zmiel lub rozbij tłuczkiem na piaskową masę. Dodaj roztopione masło. Możesz dodać swoje ulubione dodatki, jak trochę zmielonej czekolady, rozdrobnione śliwki lub śliwki w czekoladzie. Wyłóż na dno tortownicy; ubij i wyrównaj wypukłą stroną łyżki.

2.

Biały serek/twaróg zmiel w robocie kuchennym lub rozdrobnij widelcem. Dodaj lekko ubite jajka, mąkę, cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj swoje ulubione dodatki do sernika. U mnie najczęściej jest to skórka z pomarańczy i rodzynki. Masę wylej do tortownicy na herbatnikowy spód. Tortownicę szczelnie przykryj folią aluminiową.

3.

Przygotuj pas do bezpiecznego wkładania i wyjmowania tortownicy z garnka (pokazany na jednym z moich zdjęć). Oderwij kawałek folii aluminiowej o długości około 70cm. Wzdłuż dłuższego boku złóż 3-4 razy. Powstanie długi pas. Tortownicę postaw na środku tego pasa. Boki pasa podnieś do góry i lekko przygnieć do brzegów tortwnicy, żeby ją lekko obejmował. Trzymając za boki aluminiowego pasa możesz tortownicę bezpiecznie przenosić. Długość pasa dostosuj do swojej tortownicy i garnka.

4.

Na dno garnka możesz wstawić mały garnuszek, żeby tortownica nie pływała w wodzie. Ale nie jest to konieczne. Wlej 2 szklanki wody. Używając aluminiowych uchwytów przenieś tortownicę do szybkowara. Pas aluminiowy zostaw, a jedynie złóż, żeby się mieścił pod pokrywą.

5.

Garnek przykryj pokrywą i ustaw najwyższe ciśnienie, 15psi, ustawienie 2. Gdy ciśnienie zostanie osiągnięte, zmniejsz ogień ale tak, żeby ciśnienie się utrzymywało. Gotuj przez 20 minut. Ściągnij garnek z ognia i odstaw do czasu aż ciśnienie naturalnie spadnie. Ostrożnie otwórz garnek. Używając uchwytów aluminiowych wyjmij tortownicę. Odkryj przykrywającą folię i odstaw do ostygnięcia. Przenieś do lodówki na minimum pół godziny.

6.

Używając plastikowego noża lub czegoś podobnego przejedź po wewnętrznej stronie tortownicy, żeby ciasto odkleić od formy. Dopiero wtedy otwieraj formę. Górę możesz przyozdobić kakao, startą czekoladą lub sosem czekoladowym. Jak każdy sernik, należy go przechowywać w lodówce, ale wyjąć pół godziny przed podaniem. I jak każdy sernik, najlepszy jest po 24 godzinach.

Dodatkowe uwagi:

Używana przeze mnie tortownica ma średnicę 21 cm, a szybkowar jest na 6l.

Przepis dodano 1 listopada 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane