Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Wytrawne mini-tarty z łososiem
-
Porcje:
3
-
-
Czas całkowity:
2 godziny 30 minut
-
Czas leżakowania:
1 godzina
-
-
Dodatkowe narzędzia:
3 formy na mini tarty o średnicy 10 cm, z wykładanym dnem, kulki ceramiczne lub fasola, mikser
Składniki:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 50 g selera
- 70 g pora (biała częśc)
- 100 g łososia
- 0,5 cm kawałek świeżego imbiru
- 1/2 cytryny (sok)
- 2 łyżeczki ostrej przyprawy sambal manis
- 1 łyżeczka miodu
- 3 gałązki tymianku (listki)
- 1 jajko
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 2 łyżki masła (do smażenia)
- 1 łyżka natki pietruszki (posiekanej)
- do smaku sól i pieprz
- kilka listów pietruszki (do dekoracji)
- 150 g kruchego ciasta
Wykonanie:
1.
Przygotuj 3 formy na mini tarty, z wykładanym dnem. Ciasto rozwałkuj dosyć cienko, przełóż na formy i dobrze wygnieć dół i boki. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
2.
Przygotuj marynatę do łososia: do miseczki zetrzyj na drobnej tarce imbir, wciśnij sok z cytryny, dodaj ostrą przyprawę (można zamiast niej dodać chilli w proszku) i miód, wymieszaj porządnie i natrzyj łososia. Rybę odstaw na 1 godzinę do lodówki.
3.
Warzywa oczyść i obierz, pokrój w cienkie słupki tzw. julienne. Na patelnię wrzuć masło, rozgrzej, wrzuć warzywa, dopraw je solą, pieprzem i listkami tymianku. Warzywa powinny się tak przesmażyć, by były al`dente.
4.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Formy z ciastem (ciasto należy obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą) wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut. Po upieczeniu zostaw do ostudzenia.
5.
W wysokim naczyniu zmiksuj razem jajko i śmietankę. Dopraw lekko solą i pieprzem, dodaj poszatkowaną natkę pietruszki.
6.
Łososia pokrój w kostkę. Na upieczone spody nakładaj kawałki surowego łososia i przesmażone warzywa. Delikatnie wlej na to roztrzepane jajko ze śmietaną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temp. 180 st. C.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 23 listopada 2013
Skomentuj pierwszy!