Ostatnio oglądane

F_12_1302632737.jpg

Hanka

Karkówka pod pierzynką z kapusty i ananasa

Lubię i polecam :) Oryginalny smak potrawy, łatwe przyrządzenie. Jak podaje P.Ewa - totalna niespodzianka.

Karkówka pod pierzynką z kapusty i ananasa
Autor zdjęcia: Hanka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      24 godziny

    • Czas przygotowywania składników:

      20 minut

    • Czas marynowania:

      21 godzin

    • Czas pieczenia:

      2 godziny

Składniki:

  • 70 dag karkówki
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 1 puszka ananasa
  • 1 łyżka smalcu (wieprzowego lub gęsiego)
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • do smaku sól

Wykonanie:

1.

Mięso dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

2.

Z pieprzu, kolendry i soli utrzeć mieszankę w moździerzu. Natrzeć nią mięso i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (ale nie mniej niż na dwie godziny).

3.

Rozgrzać na patelni tłuszcz, dokładnie obsmażyć mięso z każdej strony i przełożyć je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.

4.

Kapustę kiszoną podzielić na porcje i dobrze odcisnąć (w przeciwnym razie kwaśny smak zdominuje i zepsuje nam całą potrawę). Kapustę lekko posiekać i obłożyć nią mięso.

5.

Pokroić na kawałki ananasa z puszki, sokiem podlać mięso a ananasem posypać kapustę.

6.

Całość przykryć i wstawić do piekarnika na około dwie godziny w temperaturze 180 st.C.

7.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami i kapustą z ananasem jako dodatkiem.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast karkówki można użyć mięsa od szynki będzie równie dobre.

Źródło inspiracji:

Przepis pochodzi z jednej z kolorowych gazet. Jest on autorstwa Ewy Wachowicz.

Przepis dodano 24 listopada 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane