Zaloguj się żeby móc ocenić.
Hanka
Karkówka pod pierzynką z kapusty i ananasa
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
24 godziny
-
Czas przygotowywania składników:
20 minut
-
Czas marynowania:
21 godzin
-
Czas pieczenia:
2 godziny
-
Składniki:
- 70 dag karkówki
- 40 dag kapusty kiszonej
- 1 puszka ananasa
- 1 łyżka smalcu (wieprzowego lub gęsiego)
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- do smaku sól
Wykonanie:
1.
Mięso dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2.
Z pieprzu, kolendry i soli utrzeć mieszankę w moździerzu. Natrzeć nią mięso i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (ale nie mniej niż na dwie godziny).
3.
Rozgrzać na patelni tłuszcz, dokładnie obsmażyć mięso z każdej strony i przełożyć je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
4.
Kapustę kiszoną podzielić na porcje i dobrze odcisnąć (w przeciwnym razie kwaśny smak zdominuje i zepsuje nam całą potrawę). Kapustę lekko posiekać i obłożyć nią mięso.
5.
Pokroić na kawałki ananasa z puszki, sokiem podlać mięso a ananasem posypać kapustę.
6.
Całość przykryć i wstawić do piekarnika na około dwie godziny w temperaturze 180 st.C.
7.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami i kapustą z ananasem jako dodatkiem.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 24 listopada 2013
Skomentuj pierwszy!