Zaloguj się żeby móc ocenić.
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 1,5 litra bulionu
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 2 łyżki oleju
- 150 g śmietany 18%
- 50 dag ziemniaków
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Do garnka z bulionem wkładamy marchewkę, seler. Gotujemy ok. 15 min.
2.
Wyjmujemy warzywa na talerz, zgniatamy je widelcem, a do wywaru dajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10 min.
3.
W międzyczasie wycieramy do czysta pieczarki, kroimy w plasterki i wrzucamy do rozgrzanego na patelni oleju.Troszkę solimy żeby puściły sok, przykrywamy i dusimy ok. 10 min.
4.
Wyjęte wcześniej warzywa wrzucamy do wywaru z ziemniakami, dodajemy pieczarki i gotujemy wszystko razem ok. 10 min.
5.
Dodajemy śmietanę, którą wcześniej rozrabiamy kilkoma łyżkami ciepłej zupy aby śmietana się nie zważyła.
6.
Doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz posiekaną zieloną pietruszką.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 14 kwietnia 2011
Komentarze (1)