Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Zupa pieczarkowa

Prosta zupa pieczarkowa z ziemniakami.

Zupa pieczarkowa
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g śmietany 18%
  • 50 dag ziemniaków
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Do garnka z bulionem wkładamy marchewkę, seler. Gotujemy ok. 15 min.

2.

Wyjmujemy warzywa na talerz, zgniatamy je widelcem, a do wywaru dajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10 min.

3.

W międzyczasie wycieramy do czysta pieczarki, kroimy w plasterki i wrzucamy do rozgrzanego na patelni oleju.Troszkę solimy żeby puściły sok, przykrywamy i dusimy ok. 10 min.

4.

Wyjęte wcześniej warzywa wrzucamy do wywaru z ziemniakami, dodajemy pieczarki i gotujemy wszystko razem ok. 10 min.

5.

Dodajemy śmietanę, którą wcześniej rozrabiamy kilkoma łyżkami ciepłej zupy aby śmietana się nie zważyła.

6.

Doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz posiekaną zieloną pietruszką.

Dodatkowe uwagi:

Można zupę doprawić przyprawą typu Maggi lub sosem sojowym. Dobrze jest ugotować zupę na ok. godzinę przed podaniem żeby pieczarki się przegryzły z ziemniakami, zupa wtedy jest bardziej aromatyczna. Przed podaniem podgrzać -nie gotować.

Przepis dodano 14 kwietnia 2011

Komentarze (1)

karina 4 maja 2011 12:09 #1 reply report
Kolejna pyszna zupka! Gorąco polecam!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane