Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Camembert i orzechy w karmelu

Kontrasty w życiu są potrzebne. Ten jest na dodatek smaczny. Lekko słony camembert z karmelizowanymi orzechami, całkiem ciekawe połączenie.

Camembert i orzechy w karmelu
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      przystawka

    • Kuchnia:

      francuska

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 125 g camemberta (1 krążek)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 garść mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, migdały)

Wykonanie:

1.

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Camembert zapiekaj przez 15 minut. Po dotknięciu sera, musisz poczuć że jest płynny w środku, wówczas jest gotowy.

2.

Na patelnię wsyp cukier i wodę. Wstaw na rozgrzany palnik i nie mieszaj, cukier się stopi i zacznie brązowieć. Wtedy zestaw i dodaj masło, jak się rozpuści dodaj śmietankę, wymieszaj i wstaw na mały ogień. Wsyp orzechy i mieszając oblepiaj je karmelem. Nie trzymaj ich dłużej jak 5 minut na palniku. Polej camembert i od razu podawaj. Najlepiej smakuje jak jest ciepły.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast mieszanki orzechów możesz użyć jednego rodzaju np. włoskie czy laskowe. Wygrana w konkursie fotograficznym: <a href="http://www.przyslijprzepis.pl/konkursy/konkurs-fotograficzny" target="_blank">klik</a>.

Przepis dodano 9 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane