Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Wywar warzywny z szybkowara

Wywar z szybkowara będzie znacznie zdrowszy i smaczniejszy niż gotowany w zwykłym garnku. A jest tak dzięki temu, że przy szczelnej pokrywie ucieka znacznie mniej witamin i aromatów. Dlatego też gotowanie z szybkowara jest zalecane dla ludzi, którzy muszą ograniczyć ilość soli w swojej diecie, bo do przyprawienia takiego wywaru wystarczy jej mniej. A dodatkowym atutem jest to, że w kuchni musimy spędzić znacznie mniej czasu.

Wywar warzywny z szybkowara
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    szybkowar

Składniki:

  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 0.25 kapusty (opcjonalnie)
  • 1 por
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Wykonanie:

1.

Seler korzeniowy obrać. Marchewkę i pietruszkę dokładnie umyć, nie trzeba obierać. Cebulę obrać z zewnętrznych liści. Jeśli warzywa są duże, to przekroić na pół.

2.

Do szybkowara włożyć wszystkie warzywa, dodać zioła i zalać 2 litrami wody. Można dodać trochę liści lubczyku, oregano, zielonej pietruszki, szczypiorku (zioła mogą być zarówno suszone jak i świeże). Im bardziej różnorodne zioła, tym bardziej aromatyczny będzie wywar. Warto dodać też 1-2 grzybki suszone lub świeże.

3.

Zamknąć garnek, nastawić na poziom 2/15psi/1bar. Od czasu gdy ciśnienie zostanie osiągnięte gotować przez 8 minut.

4.

Garnek odstawić, by ciśnienie naturalnie opadło.

5.

Wywar przelać przez sito. Nadaje się do przygotowywania wszystkich zup i sosów.

6.

Gdy wywar ostygnie można przelać do woreczków na płyny i zamrażać. Odradzam mrożenie płynu w słoiku, bo grozi tym, że pęknie.

Dodatkowe uwagi:

Dokładnie tak samo można przygotować bulion z kurczaka. Dodatkowo dodaje się udko, skrzydełka lub całego kurczaka. Dla bulionu na skrzydełkach lub udkach czas gotowania pod ciśnieniem wynosi 8-10 minut. Natomiast cały kurczak powinien się gotować do 15 minut.

Przepis dodano 25 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane