Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Wywar warzywny z szybkowara
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Czas przygotowywania składników:
15 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
szybkowar
Składniki:
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 0.25 kapusty (opcjonalnie)
- 1 por
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Wykonanie:
1.
Seler korzeniowy obrać. Marchewkę i pietruszkę dokładnie umyć, nie trzeba obierać. Cebulę obrać z zewnętrznych liści. Jeśli warzywa są duże, to przekroić na pół.
2.
Do szybkowara włożyć wszystkie warzywa, dodać zioła i zalać 2 litrami wody. Można dodać trochę liści lubczyku, oregano, zielonej pietruszki, szczypiorku (zioła mogą być zarówno suszone jak i świeże). Im bardziej różnorodne zioła, tym bardziej aromatyczny będzie wywar. Warto dodać też 1-2 grzybki suszone lub świeże.
3.
Zamknąć garnek, nastawić na poziom 2/15psi/1bar. Od czasu gdy ciśnienie zostanie osiągnięte gotować przez 8 minut.
4.
Garnek odstawić, by ciśnienie naturalnie opadło.
5.
Wywar przelać przez sito. Nadaje się do przygotowywania wszystkich zup i sosów.
6.
Gdy wywar ostygnie można przelać do woreczków na płyny i zamrażać. Odradzam mrożenie płynu w słoiku, bo grozi tym, że pęknie.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 25 stycznia 2014
Skomentuj pierwszy!