Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Penne z sosem pesto, mozarellą i pomidorkami koktajlowymi

Klasyczne danie z pesto, tutaj domowej roboty. Bardzo dobre i zdrowe.

Penne z sosem pesto, mozarellą i pomidorkami koktajlowymi
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      lunch

    • Kuchnia:

      włoska

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu penne
  • 100 g sera mozarella
  • 5-10 pomidorów koktajlowych
  • 70 g świeżej bazylii (duży pęczek, na pesto)
  • 1-2 ząbki czosnku (na pesto)
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (na pesto)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (na pesto)
  • 1 łyżka soku z cytryny (na pesto)
  • 2 łyżki parmezanu (na pesto)
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1 garść świeżego młodego szpinaku (lub rukoli)

Wykonanie:

1.

W robocie kuchennym rozdrobnij wszystkie składniki na sos pesto: całą bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, starty parmezan i oliwę. Miel do czasu uzyskania sosu mniej więcej jednolitej konsystencji. Według upodobań dodaj więcej czosnku. Dopraw solą, pieprzem i sokiem cytryny.

2.

Makaron ugotuj al dente.

3.

Wymieszaj odlany makaron z sosem pesto. Dodaj pomidorki przekrojone na pół i mozarellę pokrojoną w kostkę. Dodaj zielone liście szpinaku lub rukoli. Można posypać dodatkowym parmezanem.

Dodatkowe uwagi:

Pesto można też zrobić z zielonej pietruszki i orzechów włoskich, zamiast bazylii i orzeszków piniowych. Można też użyć kupnego sosu pesto.

Przepis dodano 24 lutego 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane