Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Orientalny łosoś na sałacie z pomarańczowym dressingiem
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 300 g łososia (2 filety)
- 100 g sałaty roszponki
- 5 pomidorów mini roma
- 100 g sera feta
- 2 łyżki przyprawy orientalnej (kupuję mieszankę pod nazwą African Spirit))
- trochę oleju (do smażenia ryby)
- 1/2 cytryny (sok)
- 1 pomarańcza (na dressing)
- 2 łyżeczki musztardy pikantno-słodkiej (na dressing)
- 1 łyżka oliwy (na dressing)
- 1 łyżka miodu (na dressing)
- do smaku sól i pieprz (na dressing)
Wykonanie:
1.
Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, odstaw na 10 minut. Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu. Sałatę wypłukaj i osusz ręcznikiem papierowym.
2.
Z pomarańczy wyciśnij sok, przelej do garnuszka, dodaj resztę składników na dresing i podgrzewaj go z 5 minut, powinien się trochę zredukować i nabrać kremowej konsystencji.
3.
Sałatę włóż do miski, wkrój do niej też pomidorki i fetę. Polej gotowym dressingiem. Wymieszaj delikatnie.
4.
Łososia obsyp z każdej strony mieszanką przypraw. Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż rybę.
5.
Na talerz nałóż ryż, sałatę a na niej kawałek ryby.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 7 czerwca 2014
Komentarze (1)