Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Orientalny łosoś na sałacie z pomarańczowym dressingiem

Bardzo lubię łączyć ostre ze słodkim, tutaj te smaki się świetnie komponują. Jest pikantny i aromatyczny łosoś na sałacie z pomarańczowym dressingiem. Pychotka!

Orientalny łosoś na sałacie z pomarańczowym dressingiem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 300 g łososia (2 filety)
  • 100 g sałaty roszponki
  • 5 pomidorów mini roma
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki przyprawy orientalnej (kupuję mieszankę pod nazwą African Spirit))
  • trochę oleju (do smażenia ryby)
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1 pomarańcza (na dressing)
  • 2 łyżeczki musztardy pikantno-słodkiej (na dressing)
  • 1 łyżka oliwy (na dressing)
  • 1 łyżka miodu (na dressing)
  • do smaku sól i pieprz (na dressing)

Wykonanie:

1.

Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, odstaw na 10 minut. Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu. Sałatę wypłukaj i osusz ręcznikiem papierowym.

2.

Z pomarańczy wyciśnij sok, przelej do garnuszka, dodaj resztę składników na dresing i podgrzewaj go z 5 minut, powinien się trochę zredukować i nabrać kremowej konsystencji.

3.

Sałatę włóż do miski, wkrój do niej też pomidorki i fetę. Polej gotowym dressingiem. Wymieszaj delikatnie.

4.

Łososia obsyp z każdej strony mieszanką przypraw. Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż rybę.

5.

Na talerz nałóż ryż, sałatę a na niej kawałek ryby.

Dodatkowe uwagi:

Przyprawy orientalne: mielona kolendra, chilli, kmin rzymski, czosnek, imbir, cynamon, kardamon (kupuję mieszankę pod nazwą African Spirit).

Do potrawy podawać:

ryż

Przepis dodano 7 czerwca 2014

Komentarze (1)

goszka 20 czerwca 2014 16:04 #1 reply report
Świetna kombinacja i pyszny sos!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane