Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Rewelacyjny falafel

Bardzo bogaty w smaki i rewelacyjny obiad wegetariański.

Rewelacyjny falafel
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      arabska

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    patelnia żeliwna, patelnia grillowa, procesor kuchenny

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 400 g czarnej lub czerwonej fasolki z puszki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka pasty harissa (lub ostry sos)
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 papryki
  • 4 szczypiory
  • 250 g serka wiejskiego (quark lub cottage cheese)
  • 2 pomidory
  • 1 świeże chilli
  • 0.5 ząbka czosnku
  • 1 limonka
  • kilka łyżek sosu chilli
  • 8 małych tortilli (lub okrągłe chlebki pitta)
  • 2 ogórki kiszone (opcjonalnie)
  • kilka łyżek piklowanej czerwonej kapusty (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.

Fasolę i ciecierzycę odlać z wody i przenieść do procesora kuchennego z nożem. Dodać drobno startą skórkę z cytryny, łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej, dużą łyżkę harissy, sól, pieprz, łodyżki z kolendry oraz 1/3 liści (resztę liści zachować) . Zmiksować na jednolitą masę. Jeśli masa jest dość wilgotna, dodać łyżkę mąki.

2.

Uformować 8 kotlecików. Usmażyć na żeliwnej patelni.

3.

Papryki pokroić na kawałki, szczypiory pokroić na trzy. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć do czasu aż papryki lekko zczernieją. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu smażenia polać sokiem z cytryny.

4.

Przygotować salsę: w robocie kuchennym zmiksować pomidory, rozgniecione pół ząbka czosnku, sok z limonki, 0.5-1 chilli oraz sól i pieprz.

5.

Tortille lub chlebki pitta podgrzać na grillu lub w tosterze.

6.

Na bardzo duży talerz nałożyć ulubione pikle (ogórki, kapusta), obok położyć papryki oraz kotleciki z ciecierzycy. Wszystko posypać posiekanymi liśćmi kolendry. Obok podać salsę, biały serek wiejski, sos chilli oraz tortille.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast pasty harissa można też dodać łyżkę ketchupu i 1-2 łyżeczki dowolnego ostrego sosu. Można też zrezygnować z robienia salsy, a pomidory podać w plasterkach.

Źródło inspiracji:

Jamie Oliver 15 minute's meals

Przepis dodano 31 marca 2015

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane