Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Rukola z winegretem

Rukola jako dodatek do obiadu z prostym winegretem.

Rukola z winegretem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      5 minut

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Rukolę umyć i osuszyć.

2.

Pozostałe składniki wlać do słoika, zakręcić słoik i energicznie nim wstrząsać ok. 1 minuty, tak aby wszystkie składniki się połączyły, tworząc jednolitą konsystencję - emulsję.

3.

Tak powstałym winegretem polać, krótko przed podaniem, rukolę.

Dodatkowe uwagi:

Winegret tworzymy taki, na jaki mamy ochotę, możemy nie dodawać sosu sojowego, albo w zamian dać ocet balsamiczny. Winegret możesz przygotować wcześniej i trzymać go przez 2-3 dni w lodówce. Zawsze przed podaniem ponownie wstrząśnij pojemnikiem, aby składniki były dobrze połączone.

Przepis dodano 17 kwietnia 2011

Komentarze (2)

goszka 18 kwietnia 2011 10:47 #1 reply report
Bardzo lubię rukolę do obiadków. Dzięki za nowy sosik do niej, bo moja wersja już trochę mi się znudziła :)
turbo_kucharz 1 lipca 2011 20:25 #2 reply report
Świetne!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane