Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Zupa krem z brokułów
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
20 minut
-
Składniki:
- 50 dag brokułów
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 2 kostki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- 4 łyżki gęstej śmietany
- do smaku gałka muszkatołowa
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Z umytych brokułów odciąć łodygi, obrać je ze skórki, pokroić w kostkę.
2.
W rondlu stopić olej i masło, zeszklić na nim posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Chwilę smażyć mieszając. Wrzucić pokrojone łodygi brokułów.
3.
Wlać 4 szklanki wody, 2 kostki bulionowe, doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu około 5 min.
4.
Dodać różyczki brokułów i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 min.
5.
Po ugotowaniu zupę lekko przestudzić następnie zmiksować.
6.
Ugotować jajka na twardo.
7.
Do zupy dodać śmietanę, zamieszać.
8.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
9.
Mocno podgrzać (nie gotować).
10.
Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 28 kwietnia 2011
Komentarze (1)