Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Zupa z botwinki

Jest to jedna z nielicznych zup którą możemy jeść tylko na wiosnę, gdy buraczki są małe.

Zupa z botwinki
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • do smaku sól
  • 1/2 pęczka siekanego koperku
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Młode buraczki bardzo dokładnie myjemy. Odcinamy główki, obieramy i kroimy w kostkę. Jeżeli główki są już większe to wkładamy je pierwsze do gotującego się bulionu.

2.

Siekamy łodygi oraz liście, wkładamy do bulionu, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.

3.

Zależy od tego czy mamy bardzo młode buraczki czy już trochę większe gotujemy od 30 - 40 min.

4.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy ocet, cukier, czosnek, zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczonej w 100 ml wody. Dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Do smaku sól i pieprz.

Dodatkowe uwagi:

Ja botwinkę lubię z ziemniakami z wody włożonymi do zupy. Ale można ją podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, lub czystą bez dodatków.

Przepis dodano 25 maja 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane