Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Zupa z botwinki
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- do smaku sól
- 1/2 pęczka siekanego koperku
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Młode buraczki bardzo dokładnie myjemy. Odcinamy główki, obieramy i kroimy w kostkę. Jeżeli główki są już większe to wkładamy je pierwsze do gotującego się bulionu.
2.
Siekamy łodygi oraz liście, wkładamy do bulionu, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.
3.
Zależy od tego czy mamy bardzo młode buraczki czy już trochę większe gotujemy od 30 - 40 min.
4.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy ocet, cukier, czosnek, zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczonej w 100 ml wody. Dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Do smaku sól i pieprz.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 25 maja 2011
Skomentuj pierwszy!