Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Rosół z kurczaka podany z kurczakiem i warzywami

Zupa którą gotuję wtedy, gdy potrzebuję wzmocnienia dla ciała i ducha. To takie danie po którym zawsze czuję się dużo lepiej :) Żeby odpowiednio działało, trzeba koniecznie użyć składników najlepszej jakości.

Rosół z kurczaka podany z kurczakiem i warzywami
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      zupa

    • Czas całkowity:

      4 godziny

    • Czas gotowania:

      2 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    duży garnek

Składniki:

  • 1 kurczak świeży
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 0.3 selera
  • 2 pory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

1.

Kurczaka umyj. Włóż go do bardzo dużego garnka i zalej 2l zimnej wody. Przykryj. Zagotuj. Dalej gotuj zawsze na bardzo małym ogniu tak, żeby woda tylko lekko bulgotała. Jeśli na powierzchni zbiera się szumowina, to usuń.

2.

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, cebulę obierz. Marchewkę, seler i pietruszkę przekrój na mniejsze dwa, trzy kawałki.

3.

Po jakiś 40 minutach gotowania rosołu dorzuć warzywa, pół pęczka natki pietruszki w całości, liście laurowe, ziarenka pieprzu i 1-2 płaskie łyżeczki soli.

4.

Wyłącz po w sumie 1.5 godzinie do 2 godzin gotowania.

5.

Gdy wywar trochę przestygnie wyciągnij wszystkie warzywa i mięso, a rosół przelej przez sito.

6.

Gdy wyciągnięte warzywa i mięso przestygną, wszystko co chcesz mieć w zupie pokrój w kostkę (warzywa wystarczy rozgnieść widelcem) i wrzuć do rosołu. Ja wrzucam wszystkie warzywa. Z kurczaka odkładam piersi do wykorzystania do innych potraw. Całe pozostałe mięso obieram z kości, usuwam skórę, kroje w małe kawałki i też dorzucam do zupy.

7.

Zagrzej zupę, dopraw solą i pieprzem. Tuż przed podanem dodaj resztę drobno posiekanej pietruszki.

Dodatkowe uwagi:

Taka zupa nie nadaje się na nasze tradycyjne pierwsze danie, bo jest zbyt dużym posiłkiem. W okresie zwiększonego wysiłku lub przy chorobie dobrze smakuje o dowolnej porze dnia, rewelacyjnie sprawdza się nawet na śniadanie.

Przepis dodano 9 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane