Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Spaghetti z domowym pesto

Pesto zupełnie inne niż to ze słoiczka, przygotowane z świeżej bazylii, orzeszków piniowych i oliwy z oliwek. Smaku dodają kawałki dobrej fety. Danie proste w przygotowaniu a bardzo wykwinte.

Spaghetti z domowym pesto
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      15 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    mały blender do rozdrabniania ziół.

Składniki:

  • 3 garście świeżej bazylii
  • 4 łyżeczki orzeszków piniowych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 100 g sera feta
  • 250 g spaghetti
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Nastaw makaron.

2.

Dla dekoracji: odłóż kilka listków bazylii, a niecałe 2 łyżeczki orzeszków piniowych usmaż na patelni na małym ogniu. Nie używaj tłuszczu, bo orzeszki są już bardzo tłuste i uważaj żeby się nie przypaliły. Są gotowe gdy zaczynają być lekko brązowe z jednej lub dwóch stron.

3.

W małym blenderze rozdrobnij składniki na pesto: bazylię, orzeszki piniowe, oliwę i czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Z czosnkiem trzeba uważać żeby nie zdominował pesto.

4.

Gdy makaron będzie gotowy, zlej wodę i w garnku wymieszaj z pesto.

5.

Na talerze nakładaj makaron z pesto, posyp połamaną na kostkę fetą, oraz usmażonymi orzeszkami i pozostałymi listkami bazylii.

Dodatkowe uwagi:

Ponieważ danie składa się z niewielkiej ilości składników ważne jest, żeby każdy z nich był jak najwyższej jakości. Warto użyć makaronu domowej roboty, zamiast kupnego. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że potrzeba dużo drogiej bazylii, ale warto pamiętać ze stanowi ona tu główny składnik dania i wówczas na prawdę nie jest to drogi obiad.

Do potrawy podawać:

Dobrze pasuje z sałatką ze słodkich pomidorów koktajlowych.

Przepis dodano 28 lutego 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane