Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Wyśmienita zapiekanka z makaronu cannelloni wypełnionego szpinakiem z serkiem ricotta. Upieczona na sosie pomidorowym, polana sosem śmietankowym i posypana mozarellą. Totalna rozpusta :)

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      2 godziny

    • Czas pieczenia:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    rękaw kuchenny do nadziewania cannelloni

Składniki:

  • 16 cannelloni
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 250 g ricotty
  • 200 g mozzarelli
  • 300 ml creme fraiche
  • 3 anchois
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 garść świeżego oregano
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • do smaku soli i pieprzu
  • 0.25 gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • 2 garście parmezanu (startego)

Wykonanie:

1.

Na patelni rozgrzać połowę oliwy z całym masłem. Dwa ząbki czosnku rozmiażdżyć i dorzucić na patelnię. Dodać oregano z grubsza posiekane. Zetrzeć gałkę muszkatałową. Wszystko razem smażyć krótką chwilę, aż czosnek się przyrumieni. Partiami dodawać szpinak, aż cały wejdzie na patelnię i zmniejszy objętość. Chwilę (3-5 minut) razem gotować. Szpinak przełożyć na talerz.

2.

Na patelni (może być ta sama) rozgrzać łyżkę oliwy i dodać posiekany cały pozostały czosnek. Smażyć aż czosnek się zarumieni. Dodać dwie puszki pomidorów i zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu oraz szczyptę cukru. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, aż porządnie zgęstnieje, a pomidory rozpadną się.

3.

Nastawić piekarnik na 200 stopni C. Przygotować formę, która pomieści 16 cannelloni (około 25cm na 28cm).

4.

Przygotować biały sos. Do miseczki przelać cały creme fraiche. Dodać bardzo drobno posiekane 3 fileciki anchois. Dodać 1 garść parmezanu, trochę soli i pieprzu oraz 3 łyżki wody i dobrze wymieszać. Na razie odstawić.

5.

Szpinak powinien być już chłodny. Odcisnąć go z wody. Drobno posiekać. Dodać ricotę oraz 1 garść parmezanu. Wymieszać.

6.

Najtrudniejszy etap to nadziewanie cannelloni. Najlepiej użyć specjalnego rękawa kuchennego. Można też próbować ze zwykłym woreczkiem, w którego rogu wycina się mała dziurkę. Ale wymaga to sporo wprawy, żeby zadziałało. Można też nakładać łyżeczką, tyle że wtedy zajmuje sporo czasu.

7.

Do sosu pomidorowego dodać garść bazylii i wylać na dno formy. Na sosie pomidorowym ułożyć nadziane cannelloni. Polać białym sosem, tak żeby przykryć cały makaron. Mozarelle połamać na kawałki i posypać nią całą zapiekankę.

8.

Piec około 30 minut. Przy wyjmowaniu sos pomidorowy powinien jeszcze bulgotać, a mozarella powinna już być brązowa.

Dodatkowe uwagi:

Można użyć szpinaku mrożonego, ale ze świeżego jest zdecydowanie lepsze. Jeśli chcesz zrobisz wersje prawdziwie wegetariańską, po prostu nie dodawaj parmezanu i anchois. Postaraj się wtedy użyć świeżego szpinaku i dobrej jakości pozostałych składników. Możesz też dodać trochę więcej ziół i przypraw. I na pewno będzie równie pyszne :)

Przepis dodano 22 czerwca 2011

Komentarze (1)

turbo_kucharz 1 lipca 2011 20:33 #1 reply report
No, te ostatnie to Ci wyszły świetne:) Skórka spieczona z mozarelli - super... Spróbujemy wersję z lasagne, żeby się nie męczyć z wypychaniem rurek, co?

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane