Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Fasolka po bretońsku
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
13 godzin 30 minut
-
Czas gotowania:
1 godzina 30 minut
-
Czas leżakowania:
12 godzin
-
Składniki:
- 300 g fasoli białej suchej
- 300 g kiełbasy
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pokruszonego majeranku
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Fasolę umyć, usunąć uszkodzone nasiona, zalać wodą i pozostawić na kilka godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem.
2.
Następnego dnia wylać wodę w której moczyła się fasola, zalać nową i zagotować. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Jeżeli mamy jakąś kość wędzoną lub udko wędzone to też można dodać i na tym gotować fasolę, ale nie jest to konieczne. Gotujemy co najmniej godzinę ale może być dłużej.
3.
W czasie gdy fasola się gotuje kroimy kiełbasę i boczek, smażymy na patelni. Dodajemy do fasoli gdy już fasola zacznie mięknąć.
4.
Na tłuszczu z wędlin smażymy obraną i posiekaną cebulę, dodajemy przecier pomidorowy. Razem przesmażamy i dodajemy do zupy.
5.
Dodajemy paprykę, chili, majeranek. Jeżeli chcemy zagęścić zupę wyjmujemy 2 łyżki fasoli i zgniatamy ją na talerzu i dodajemy do zupy. Albo możemy zrobić zasmażkę. Na koniec solimy, pieprzymy i przyprawiamy do smaku wg naszych upodobań.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 26 czerwca 2011
Komentarze (1)