Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Fasolka po bretońsku

Smaczne, pożywne i rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Fasolka po bretońsku
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      wysokobiałkowa

    • Czas całkowity:

      13 godzin 30 minut

    • Czas gotowania:

      1 godzina 30 minut

    • Czas leżakowania:

      12 godzin

Składniki:

  • 300 g fasoli białej suchej
  • 300 g kiełbasy
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pokruszonego majeranku
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Fasolę umyć, usunąć uszkodzone nasiona, zalać wodą i pozostawić na kilka godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem.

2.

Następnego dnia wylać wodę w której moczyła się fasola, zalać nową i zagotować. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Jeżeli mamy jakąś kość wędzoną lub udko wędzone to też można dodać i na tym gotować fasolę, ale nie jest to konieczne. Gotujemy co najmniej godzinę ale może być dłużej.

3.

W czasie gdy fasola się gotuje kroimy kiełbasę i boczek, smażymy na patelni. Dodajemy do fasoli gdy już fasola zacznie mięknąć.

4.

Na tłuszczu z wędlin smażymy obraną i posiekaną cebulę, dodajemy przecier pomidorowy. Razem przesmażamy i dodajemy do zupy.

5.

Dodajemy paprykę, chili, majeranek. Jeżeli chcemy zagęścić zupę wyjmujemy 2 łyżki fasoli i zgniatamy ją na talerzu i dodajemy do zupy. Albo możemy zrobić zasmażkę. Na koniec solimy, pieprzymy i przyprawiamy do smaku wg naszych upodobań.

Dodatkowe uwagi:

Fasolka jest najsmaczniejsza gdy dłużej postoi. aby przeszła smakami wszystkich składników. Odgrzewana jest najlepsza.

Do potrawy podawać:

Fasolkę można jeść z pieczywem ale z ziemniakami tłuczonymi też jest pyszna.

Przepis dodano 26 czerwca 2011

Komentarze (1)

karina 18 lipca 2011 13:19 #1 reply report
Pierwszy raz w życiu robiłam i bez problemów wyszła mi wyśmienita. Świetny przepis!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane