Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Lasagne z świeżym szpinakiem i orzechami włoskimi

Lasagne przygotowana ze świeżego szpinaku wymieszanego z serkiem ricotta, posypana parmezanem. Przed podaniem posypana orzechami włoskimi upieczonymi na maśle, wymieszanymi ze świeżym tymiankiem.

Lasagne z świeżym szpinakiem i orzechami włoskimi
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 20 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      40 minut

    • Czas pieczenia:

      40 minut

Składniki:

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 12 płatów lasagne
  • 250 g ricotty
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 300 ml bulionu warzywnego (ciepły)
  • 0.25 gałki muszkatołowej
  • do smaku sól i pieprz
  • 100 g parmezanu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 70 g orzechów włoskich

Wykonanie:

1.

Nastawić piekarnik na 200 stopni C.

2.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła. Partiami dodawać umyty szpinak, od czasu do czasu przewracać. Po tym jak cały już wejdzie i zmięknie, dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze przez króką chwilę gotować. Po ściągnięciu z ognia posolić i popieprzyć oraz zetrzeć trochę mniej niż 1/4 gałki muszkatałowej.

3.

Przyszykować formę, która mieści 4 płaty lasagny. Dno wysmarować niewielką ilością masła.

4.

Szpinak wymieszać z 2/3 serka ricotta, ale tak żeby pozostało kilka całych kawałków sera.

5.

Ułożyć lasagne: na dnie formy ułożyć 4 płaty makaronu, na to nałożyć połowę masy szpinakowej. Następnie kolejne 4 płaty makaronu i resztę szpinaku. Na górze ułożyć 4 płaty makaronu. Zalać bulionem tak, żeby i górne płaty były przykryte odrobiną płynu. Posypać startym serem oraz resztą ricotty. Piec około 30-40 minut.

6.

Gdy lasagne sie piecze przygotować orzechy. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Orzechy z grubsza posiekać i smażyć na maśle na wolnym ogniu. Gdy orzechy zaczynają się robić brązowe, dorzucić listki świeżego tymianku i razem smażyć jeszcze 1-2 minuty.

7.

Po wyjęciu z piekarnika lasagne posypać orzechami z tymiankiem i natychmiast podawać.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast parmezanu można użyć dowolnego innego sera, który nadaje sie do zapiekanek. Czasami górna warstwa makaronu w lasagne wychodzi zbyt spieczona i twarda. Jeśli chcesz mieć pewność, że to się nie zdarzy, to najlepiej przed przygotowaniem lasagne, makaron wstępnie gotować przez 3 minuty.

Przepis dodano 11 lipca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane