Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Barszcz z ziemniakami i śmietaną

Przepis na barszcz jaki gotowała moja Babcia.

Barszcz z ziemniakami i śmietaną
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      2 godziny

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 1,5 litra bulionu z kurczaka
  • 100 ml śmietany
  • 1 listek laurowy
  • 300 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku sól
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Buraki bardzo starannie umyć i ugotować. Gotować ok. 1 godz. w całości nie obierając ze skóry. Gdy buraki są większe gotujemy dłużej, gdy mniejsze krócej.

2.

Po wystudzeniu obrać, umyć i pokroić na drobne kawałki.

3.

Zagotować bulion, włożyć pokrojone buraki, dodać listek laurowy. Gotować od 40 do 50 min. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć ok. 3/4 pokrojonych buraków. Buraki spełniły swoją rolę, oddały smak, kolor i można je wyrzucić.

4.

Do barszczu dodać wyciśnięty czosnek, ocet, cukier, całość zagotować.

5.

Łyżkę mąki rozmieszać w ok. 1/3 szklanki wody. Dobrze rozrobić żeby nie było grudek. Ale mimo tego najlepiej wlać płyn przez sitko bo zawsze coś może pozostać.

6.

Całość zagotować żeby barszcz zgęstniał.

7.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeżeli za mało kwaśny można dodać więcej octu, lub za kwaśny to cukru. Doprawiamy tak żeby nam smakowało.

8.

Dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę uważając żeby się nie zważyła. Najlepiej dodać śmietanę gdy już wyłączymy ogrzewanie.

9.

Podajemy z ziemniakami z wody które gotujemy w międzyczasie gdy barszcz się gotował.

Dodatkowe uwagi:

Jeżeli lubimy buraczki w zupie to możemy ich pozostawić więcej, ale ja do barszczu wkładam ziemniaki więc pozostawiam ich mało.

Przepis dodano 17 lipca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane