Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Buraki z chrzanem

Jest to tradycyjny dodatek staropolski do uroczystego śniadania podawanego w Wielką Niedzielę. Co nie znaczy, że buraczki powinniśmy jeść częściej, ponieważ są "samym zdrowiem". Burak dostarcza tzw. przeciwutleniaczy o właściwościach antynowotworowych.

Buraki z chrzanem
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina 20 minut

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 80 g chrzanu tartego ze słoiczka
  • 1 łyżeczka cukru
  • do smaku sól
  • do smaku ocet winny

Wykonanie:

1.

Buraki bardzo starannie umyć i ugotować - ok.1 godziny.

2.

Buraki wyjąć z wody wystudzić. Obrać ze skóry, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach.

3.

Jeżeli po potarciu zebrał się w nadmiarze sok to go odlać, a do buraków dodać chrzan.

4.

Dokładnie wymieszać i zgodnie z naszymi upodobaniami dodać sól, cukier oraz ocet.

5.

Na parę godzin przed podaniem dobrze jest schłodzić buraki w lodówce bo smaczniejsze są jak się przegryzą.

Dodatkowe uwagi:

Jeżeli mamy możliwość kupienia laski chrzanu to o wiele smaczniejsza jest ćwikła z własnoręcznie tartym chrzanem. Ja tutaj podaje pół słoiczka chrzanu na pół kg buraków, czyli ćwikła będzie dość ostra, jeżeli chcemy łagodniejszą dodajemy mniej chrzanu.

Przepis dodano 20 lipca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane