Ostatnio oglądane

F_12_1302632737.jpg

Hanka

Żurek

Zupa ma specyficzny smak, lekko kwaśny.

Żurek
Autor zdjęcia: Hanka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    5

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      niezdrowe

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 2 l rosołu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 sztuki cebuli
  • 250 ml koncentratu zakwasu do żuru
  • szczypta majeranku
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

1.

Przygotować rosół wg własnego uznania. Zupę równie dobrze można przygotować na wywarze warzywnym.

2.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się rosołu.

3.

Boczek pokroić w kosteczkę i wytopić z nich tłuszcz.

4.

Cebulę i czosnek pokroić drobniutko i podsmażyć razem z boczkiem

5.

Zakwas rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru i następnie przelać całość do garnka.

6.

Z patelni przełożyć do garnka cebulę z boczkiem i czosnkiem.

7.

Doprawić do smaku, dodać pokruszony majeranek.

Dodatkowe uwagi:

Zwykle na koniec gotowania, przed wyłączeniem wkładam do zupy po jednej na każdą porcję, surowej białej kiełbasce. Najwięcej czasu podczas przygotowywania zupy zabiera podsmażenie boczku i dlatego najlepiej od tego zacząć gotowanie.

Przepis dodano 27 lipca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane