Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Tajskie zielone curry z kurczakiem

Smakowite kwaśno-ostre curry. Ma oryginalny smak i ciekawą teksturę. Wymaga użycia sporej ilości składników, ale warto spróbować!

Tajskie zielone curry z kurczakiem
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      tajska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas przygotowywania składników:

      20 minut

    • Czas marynowania:

      20 minut

    • Czas gotowania:

      mniej niz 20 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blender

Składniki:

  • 3 limonki
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • kilka liści limonki
  • 6 gałązek szczypiorku
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 5 zielonych chilli (lub 3-4 scotch bonnety)
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 0.5 szklanki orzeszków nerkowca
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 400 ml mleczka kokosowego

Wykonanie:

1.

Dla przygotowania marynaty wrzuć do blendera wszystkie składniki sosu curry: chilli, bazylię, skórkę i sok z limonek, rozgniecione nasiona kolendry i swieżą kolendrę, trawę cytrynową, imbir, szczypiorek, liście limonki, czosnek, oliwę oraz sól i pieprz. Rozdrabniaj w blenderze przez 2-3 minuty, do otrzymania jednolitej masy.

2.

Piersi kurczaka pokrój w kostkę i marynuj w przygotowanym sosie przez 30 minut.

3.

Przenieś kurczaka bez marynaty na patelnię z olejem i smaż przez 5 minut. Dodaj marynatę i smaż przez minutę.

4.

Dodaj mleczko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż kurczak się ugotuje.

5.

Tak przygotowany sos jest dość rzadki, ale według mnie nie warto go zagęszczać. Najlepiej podawać na pół głębokich talerzach, polewając ryż sosem. Tuż przed samym podaniem można posypać posiekanymi liśćmi kolendry lub szczypiorkiem oraz sprażonymi orzeszkami.

Dodatkowe uwagi:

Jeśli poraz pierwszy robisz tę potrawę lub nie wiesz jak bardzo ostro-kwaśne potrawy lubisz, to warto zacząć od mniejszej ilości papryczek chilli i limonek, np 2 papryczki chilli i 1-2 limonki. Świeża kolendra nie jest konieczna, a wiele osób może jej nie lubić.

Do potrawy podawać:

ryż oraz sałata z kwaśną śmietaną (gasi ostrość)

Przepis dodano 22 lutego 2005

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane