Ostatnio oglądane

F_5_1326220122.jpg

turbo_kucharz

Groszek "Macho"

Mimo, że ta sałatka zawiera chilli, wcale nie jest zbyt ostra i świetnie pasuje do mięs. Według mnie zdecydowanie lepsza alternatywa niż groszek z wody.

Groszek "Macho"
Autor zdjęcia: turbo_kucharz

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      portugalska

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 300 g groszku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka suszonych płatków chilli (w zależności jak ostre się lubi)
  • 3 ząbki czosnku
  • do smaku sól
  • kilka liści mięty

Wykonanie:

1.

Groszek ugotować na pół twardo. Podzielić na pół i jedną połowę ugnieść lub zmiksować na puree.

2.

Do groszkowego puree dodać zgniecione ząbki czosnku, roztopione masło, poszatkowaną na drobno miętę oraz płatki chilli i dokładnie wymieszać.

3.

Do pure dodać pozostały groszek i ostrożnie wymieszać aby przynajmniej cześć groszku została w całości. Posolić do smaku.

Dodatkowe uwagi:

Groszek wrzucać do wrzątku i gotować około 3 minut. Czosnek, chilli i miętę można też wrzucić do gorącego masła i wstępnie wymieszać, ale nie wolno smażyć.

Do potrawy podawać:

kurczak z grilla i frytki

Źródło inspiracji:

Podpatrzone w Nandosie

Przepis dodano 21 sierpnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane