Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Leczo

Leczo jest to jednogarnkowe danie składające się z cebuli, pomidorów, papryki z dodatkiem kiełbasy. Możemy je przyrządzać przez cały rok, ale najsmaczniejsze jest o tej porze. Pomidory i papryka dojrzewają na słońcu.

Leczo
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 500 g pomidorów
  • 1/4 papryczki chili
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 200 g kiełbasy
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml bulionu

Wykonanie:

1.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić boczek pokrojony w kostkę i smażyć przez około 5 minut.

2.

Dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć przez ok. 5 minut.

3.

Dodać obrane i pokrojone w grubszą kostkę papryki. Dodać łyżeczkę soli. Można dolać ok. 100 ml bulionu. Dusić ok. 10 minut.

4.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć końcówki i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do papryki.

5.

Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, przecier pomidorowy, oregano, bazylię, ostrą papryczkę.

6.

Całość dusić ok. 15 minut, dość często mieszając.

7.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodatkowe uwagi:

Potrawę podajemy z ryżem lub z pieczywem.. Można również dodać ryż do potrawy w celu zagęszczenia.

Przepis dodano 3 września 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane