Ostatnio oglądane

AC_1308321255.jpg

Julia_Julia

Kwas z buraków

Kwaszenie warzyw jest jedną najracjonalniejszych metod utrwalania warzyw. 100 g kwaszonki zastępuje 100 g warzyw świeżych.

Kwas z buraków
Autor zdjęcia: Julia_Julia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    5

    • Posiłek:

      przetwory domowe

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Boże Narodzenie

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      4 dni

    • Czas przygotowywania składników:

      1 godzina

    • Czas leżakowania:

      4 dni

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 listek laurowy
  • 1 kawałek razowego chleba
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie:

1.

Niezbyt duże czerwone buraki umyć, obrać cienko, pokroić lub poszatkować. Włożyć do szklanego słoja lub glinianego garnka.

2.

Zalać 1,5 litra przegotowanej letniej wody.

3.

Dodać listek laurowy, czosnek, oraz kawałek czerstwego razowego chleba. Może być również zwykły chleb tylko żeby był wyrabiany na zakwasie.

4.

Słój postawić w ciepłym miejscu na 3 - 4 dni pod przykryciem. Po dwóch dniach dobrze jest wyjąć chleb.

5.

W czasie kwaszenia parę razy dziennie przemieszać.

6.

Barszcz odcedzić, gdy nabierze winnego smaku i przyjemnego aromatu.

7.

Nalać do słoików, postawić do lodówki.

Dodatkowe uwagi:

Kwas z buraków jest podstawą do barszczu z uszkami na wigilię. Dobrze jest go zrobić na tydzień przed wigilią i po zlaniu do słoików przetrzymywać w lodówce.

Przepis dodano 4 października 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane