Zaloguj się żeby móc ocenić.
Julia_Julia
Kwas z buraków
-
Porcje:
5
-
-
Czas całkowity:
4 dni
-
Czas przygotowywania składników:
1 godzina
-
Czas leżakowania:
4 dni
-
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 listek laurowy
- 1 kawałek razowego chleba
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
1.
Niezbyt duże czerwone buraki umyć, obrać cienko, pokroić lub poszatkować. Włożyć do szklanego słoja lub glinianego garnka.
2.
Zalać 1,5 litra przegotowanej letniej wody.
3.
Dodać listek laurowy, czosnek, oraz kawałek czerstwego razowego chleba. Może być również zwykły chleb tylko żeby był wyrabiany na zakwasie.
4.
Słój postawić w ciepłym miejscu na 3 - 4 dni pod przykryciem. Po dwóch dniach dobrze jest wyjąć chleb.
5.
W czasie kwaszenia parę razy dziennie przemieszać.
6.
Barszcz odcedzić, gdy nabierze winnego smaku i przyjemnego aromatu.
7.
Nalać do słoików, postawić do lodówki.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 4 października 2011
Skomentuj pierwszy!