Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Zupa Fasolowa

W czasach mojego dzieciństwa tzw." fasolówka" była bardzo często gotowana. Dzisiaj zupa jest mniej popularna, ale w zimie warto do niej wrócić bo jest pożywna, rozgrzewająca i zdrowa.

Zupa Fasolowa
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      15 godzin

    • Czas gotowania:

      2 godziny 30 minut

Składniki:

  • 250 g fasoli suchej
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1/8 selera - korzeń
  • 300 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka pokruszonego majeranku
  • 1 liść laurowy
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

1.

Fasolę umyć, usunąć uszkodzone ziarna, namoczyć na kilka godzin (najlepiej na noc).

2.

Wodę z moczenia fasoli odlać. Do garnka wlać ok. 1,5 litra świeżej wody, włożyć żeberka, fasolę, liść laurowy i zagotować. Gotować ok. 1,5 - 2 godz.

3.

Po tym czasie wyjąć mięso, odłożyć na talerz. Do zupy wrzucić pokrojoną marchewkę i seler.

4.

Po ok. 15 minutach wrzucić pokrojone ziemniaki.

5.

Gotować aż fasola całkiem zmięknie.

6.

Dodać soli, pieprzu, majeranku. Żeberka obrać z kości, mięso wrzucić do zupy.

7.

Zrobić zasmażkę, zagęścić zupę.

Dodatkowe uwagi:

Zupę fasolową możemy gotować też na łopatce wieprzowej, na kościach - a potem dodać przesmażoną kiełbasę.

Przepis dodano 7 października 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane