Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Buraki tarte do słoików

Zimą, w moim rodzinnym domu, nie mogło zabraknąć buraczków do obiadu. Nigdy nie przestałam ich lubić, a teraz podaje je moim dzieciom. Są tanie, zdrowe, zawsze dostępne, ale czasami niedoceniane.

Buraki tarte do słoików
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    5

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      2 godziny 30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    4 słoiki o pojemności 400 ml lub 5 o pojemności 300 ml, sitko

Składniki:

  • 2,5 kg buraków
  • 2 liście laurowe
  • 3/4 szkl. octu 5%
  • 3/4 szkl. wody
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren kolorowego pieprzu
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

1.

Buraki włożyć do dużego garnka zalać wodą i ugotować, ok. 50 minut. Po ugotowaniu odlać wodę i poczekać aż ostygną.

2.

Buraki obrać i zetrzeć na dużych oczkach.

3.

Przygotowujemy zalewę: do rondelka wlewamy ocet, wodę, wsypujemy resztę składników. Zagotowujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Potem przykrywamy i odstawiamy na jakieś następne 10 minut.

4.

Zalewę przecedzamy przez sitko i jeszcze ciepłą zalewamy starte buraczki. Mieszamy i odstawiamy je na ok. 1 godzinę.

5.

Do przygotowanych wcześniej słoików wkładamy do pełna buraczki, wycieramy brzegi i zakręcamy.

6.

Słoiki pasteryzujemy. Na spód dużego garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę, wkładamy słoiki i do połowy wysokości słoików wlewamy wodę, zagotowujemy. Od momentu zagotowania pasteryzujemy pod przykryciem jakieś 10 minut. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia wody i słoików, wówczas wyjmujemy.

Dodatkowe uwagi:

Do tego typu zalew używam octu 5 %, który kupje w Lidlu (na zdjęciu), jest bardziej smaczny i mniej "octowy".

Przepis dodano 16 października 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane