Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Buraki tarte do słoików
-
Porcje:
5
-
-
Czas całkowity:
2 godziny 30 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
4 słoiki o pojemności 400 ml lub 5 o pojemności 300 ml, sitko
Składniki:
- 2,5 kg buraków
- 2 liście laurowe
- 3/4 szkl. octu 5%
- 3/4 szkl. wody
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren kolorowego pieprzu
- 5 łyżeczek cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
1.
Buraki włożyć do dużego garnka zalać wodą i ugotować, ok. 50 minut. Po ugotowaniu odlać wodę i poczekać aż ostygną.
2.
Buraki obrać i zetrzeć na dużych oczkach.
3.
Przygotowujemy zalewę: do rondelka wlewamy ocet, wodę, wsypujemy resztę składników. Zagotowujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Potem przykrywamy i odstawiamy na jakieś następne 10 minut.
4.
Zalewę przecedzamy przez sitko i jeszcze ciepłą zalewamy starte buraczki. Mieszamy i odstawiamy je na ok. 1 godzinę.
5.
Do przygotowanych wcześniej słoików wkładamy do pełna buraczki, wycieramy brzegi i zakręcamy.
6.
Słoiki pasteryzujemy. Na spód dużego garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę, wkładamy słoiki i do połowy wysokości słoików wlewamy wodę, zagotowujemy. Od momentu zagotowania pasteryzujemy pod przykryciem jakieś 10 minut. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia wody i słoików, wówczas wyjmujemy.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 16 października 2011
Skomentuj pierwszy!