Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Szarlotka

Pachnące jabłkami ciasto, pyszne. Teraz jabłka są bardzo smaczne. Możemy zachować ich smak i aromat robiąc przeciery jabłkowe do słoików, które wykorzystamy w ciągu roku do wspaniałych ciast.

Szarlotka
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      2 godziny

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kg jabłek
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie:

1.

400 g mąki przesiać na stolnicę, dodać proszek, cukier ( trochę cukru pozostawić do obsypanie ciasta po upieczeniu), cukier waniliowy. Tłuszcz pokroić w kostkę, dodać do mąki, siekając nożem mieszać składniki, dodać żółtka i śmietanę. Wszystko razem dość szybko wymieszać najpierw nożem, a potem rękami.

2.

Ciasto podzielić na dwie różne części, (jedną część większą którą wykorzystamy na spód ciasta), włożyć na 20 minut do lodówki.

3.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Rozgotować z odrobiną wody, dodać cukier. Można dodać cynamon.

4.

Na stolnicę wysypać trochę mąki rozwałkować ciasto, przełożyć do wysypanej mąką tortownicy. Na ciasto nałożyć masę z jabłek.

5.

Drugą część ciasta rozwałkować, przenieś na wałku, przykryć nią jabłka.

6.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 - 60 minut.

7.

Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Przepis dodano 30 października 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane