Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Leczo

Leczo to świetna, rozgrzewająca potrawa nadająca się i na obiad, jak i na śniadanie i na kolacje.

Leczo
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      kolacja

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas przygotowywania składników:

      30 minut

    • Czas gotowania:

      30 minut

Składniki:

  • 3 cebule
  • 1 kg kolorowej papryki
  • 0.8 kg pomidorów
  • 400 g kabanosów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka łyżeczek oleju słonecznikowego

Wykonanie:

1.

Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki.

2.

W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i podsmaż do szklistej. Dodaj czosnek i chwilę przesmaż. Wsyp słodką paprykę. Wymieszaj. Dodaj pomidory i papryki. W zależności od jakości pomidorów i upodobań dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, przykryj i duś na średnim ogniu przez około 15 minut. W zależności od gatunku papryki dostosuj czas tak by otrzymać papryki ugotowane, ale jędrne, skórka nie powinna z nich jeszcze schodzić.

3.

W między czasie kiełbasę pokrój w plastry i usmaż na patelni.

4.

Gdy leczo z papryk jest gotowe, dodaj usmażoną kiełbasę. Dopraw solą, ostrą papryką, ewentualnie odrobiną cukru. Podawaj z świeżą bułką.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast kabanosów można użyć dowolnych ulubionych kiełbas lub parówek. Jeśli używamy tylko parówek, to należy dodać też boczku. Przy czym parówek nie smażymy, a tylko podgrzewamy z leczo.

Przepis dodano 15 czerwca 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane