Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Kurczak w sosie barbecue

Udka kurczaka w słodkim amerykańskim sosie.

Kurczak w sosie barbecue
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      amerykańska

    • Czas całkowity:

      14 godzin

    • Czas przygotowywania składników:

      20 minut

    • Czas marynowania:

      12 godzin

    • Czas pieczenia:

      1 godzina

Składniki:

  • 1 łyżeczka sosu chilli
  • 1 kg udek kurczaka
  • 50 ml ketchupu
  • 50 ml syropu klonowego
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

1.

Szalotkę bardzo drobno posiekać i usmażyć na maśle. Dodać ketchup, syrop klonowy, ocet, musztardę i sos chilli. Dodać też sól i pieprz, po około łyżeczce. Zagotować i dalej gotować na małym ogniu, często mieszając przez około 10 minut. Odstawić do schłodzenia.

2.

Udka podzielić na pałki i podudzia. Wymieszać z sosem i odstawić na noc do lodówki.

3.

Piekarnik nastawić na 200 stopni C.

4.

Udka wyjąć z sosu (marynatę zachować) i podsmażyć na oleju, aż się dobrze zabrązowią.

5.

Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać resztą marynaty.

6.

Piec 45-60 minut.

Przepis dodano 6 lipca 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane