Zaloguj się żeby móc ocenić.
AlaCarte
Kurczak z porą i fasolą
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
Czas smażenia:
30 minut
-
Składniki:
- 700 g filetów z kurczaka
- 3 pory
- 400 g fasoli białej z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml białego wina lub wywaru warzywnego
- 250 ml słodkiej śmietany
- 1 garść świeżego oreganu lub majeranku
- do smaku sól
- do smaku grubo zmielony pieprz
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
1.
Filety z kurczaka pokrój w kostkę lub paski, mniej więcej wielkości kęsów.
2.
Rozgrzej rondel, najlepiej taki z grubym dnem i krótko podsmaż kurczaka w małej ilości tłuszczu na ostrym ogniu.
3.
Z fasoli z puszki odlej wodę i jedną garść zgnieć na papkę. Pory dokładnie umyj i poszatkuj na plastry grubości około 1cm. Czosnek posiekaj na plasterki. Wszystkie te składniki oraz śmietanę, wino, zioło, sól i pieprz dodaj do kurczaka. Zaczekaj aż się zagotuje, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż mięso będzie ugotowane.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 14 września 2007
Skomentuj pierwszy!