Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Gotowana babka

Obecnie mało znana i przez niewielu pamiętana babka gotowana. Ciasto to wymaga specjalnej formy do gotowania.

Gotowana babka
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      2 godziny

    • Czas gotowania:

      1 godzina 30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    specjalna forma do gotowania ciast

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kieliszki wódki (lub rumu)
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 200 g czekolady deserowej

Wykonanie:

1.

Masło podgrzać do roztopienia i odstawić do ostygnięcia.

2.

Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.

3.

Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę. Stopniowo dodawać masło. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, a następnie stopniowo dodawać do masy. Dodać wódkę. Wymieszać dokładnie.

4.

Do masy delikatnie dodać pianę z białek.

5.

Ciasto wylać do specjalnej formy do gotowania ciast i zamknąć. Formę wstawić do garnka z gotującą się wodą tak, żeby forma była do połowy swojej wysokości w wodzie. Gotować pod przykryciem przez 1.5 godziny.

6.

Na parze rozpuścić czekoladę. Gdy babka ostygnie posmarować nią górę i brzegi babki.

Przepis dodano 11 września 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane