Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Mazurek lukrowy wg Ćwierczakiewiczowej (1909r.)

Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1826-26 II 1901) była popularną postacią dziewiętnastowiecznej Warszawy, bohaterką licznych opowiadań i anegdot. Dzięki niespotykanym w warunkach polskich nakładom, Ćwierczakiewiczowa należała do najpoczytniejszych autorów. Jej pozycje kucharskie są imponujące, ogromne zbiory jakże na tamte czasy ciekawych przepisów i porad. Ja zdecydowałam się na ten mazurek, bo jest w miarę prosty i mniej pracochłonny od pozostałych. Przepis jest w oryginale a w nawiasach są moje uwagi. Przepis pochodzi z książki "Baby, placki i mazurki praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników itp.". Mazurek bardzo delikatny, słodki i kruchy.

Mazurek lukrowy wg Ćwierczakiewiczowej (1909r.)
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Wielkanoc

    • Czas całkowity:

      od 2 do 3 godzin

    • Czas przygotowywania składników:

      1 godzina

    • Czas pieczenia:

      1 godzina 20 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blacha o wym. 30x33 cm, mikser

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 surowe żółtko
  • 400 g migdałów (całych i w łupinach)
  • 3 surowe białka
  • 400 g cukru pudru
  • 1/2 cytryny (sok)

Wykonanie:

1.

Zrobić kruche ciasto z funta mąki (400 g) i pół funta masła (200 g), ćwierć funta cukru (100 g) i jednego żółtka wgnieść, dobrze rozwałkować, o ile się da, palcami rozciągnąć na blasze, podsypać mąką i upiec w gorącym piekarniku. (Piekłam w 180 st. C przez 20 minut.)

2.

Gdy ciasto upieczone, oparzyć, obrać i pokrajać w paski funt migdałów (400 g), wrzucić je w utarty z trzech białek i funta (400 g) bardzo miałkiego cukru lukier, wcisnąwszy weń pół cytryny. Lukier trze się bardzo długo. (Migdały, by dały się łatwo obierać sparzyłam wrzątkiem i zostawiłam na 20 minut, posiekałam je potem nożem, na kawałki a nie paski. A lukier ucierałam 10 minut robotem kuchennym).

3.

Położyć grubą warstwę tej masy na ciasto i wstawić na pół godziny w wolny piec. (Wstawiłam ciasto najpierw do pieca rozgrzanego do 100 st. C i piekłam pół godziny, potem zwiększyłam temp. do 150 st. C i piekłam następne pół godziny).

Dodatkowe uwagi:

Autorka używała angielskich miar, tak więc 1 funt=0,4 kg, a z innych miar: 1 garniec=4 litry; 1 kwarta=1 litr; 1 kwaterka=0,25 litra; 1 łut=13 g

Źródło inspiracji:

<a href="http://www.polona.pl/item/3552422/114/" target="_blank">Polona</a>

Przepis dodano 10 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane