Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Meksykańskie chilli wołowe
-
Porcje:
6
-
-
Czas całkowity:
3 godziny
-
-
Dodatkowe narzędzia:
Dobrze jest użyć dobrego żeliwnego garnka z szczelną pokrywką.
Składniki:
- 2 kg wołowiny na gulasz
- 2 cebule
- 2 łyżki pasty chilli chipotle
- 4 ząbki czosnku
- 25 g świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki
- 0.5 l wywaru wołowego
- 800 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 kg fasoli z puszki (czerwona, biała, kolorowa)
- kilka łyżek oleju
Wykonanie:
1.
W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i partiami obsmaż wołowinę. Przy każdej kolejnej partii dodaj odrobinę oleju. Podsmażoną wołowinę przekładaj na talerz i na chwilę odstaw.
2.
Cebulę pokrój w piórka lub plasterki. Usmaż w tym samym garnku, w którym smażyła się wołowina. Smaż do czasu aż zacznie karmelizować, około 10 minut. W tym czasie czosnek i imbir drobno posiekaj lub rozdrobnij w małym robocie kuchennym.
3.
Do usmażonej cebuli dodaj imbir z czosnkiem oraz pastę chilli chipotle, kminek, cynamon i mąkę. Zamieszaj i smaż 2 minuty. Stopniowo dodawaj wywar wołowy. Następnie dodaj pomidory z puszki i oregano. Gotuj przez 10 minut.
4.
Do garnka dodaj wołowinę. Zagotuj, przykryj i duś do czasu aż wołowina będzie miękka. Zajmie to około 2-3 godzin, w zależności od rodzaju wołowiny i jakości użytego garnka.
5.
Na końcu dodaj fasolkę bez zalewy i gotuj razem przez 10-15 minut. Dopraw według upodobań.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 15 marca 2013
Skomentuj pierwszy!