Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Meksykańskie chilli wołowe

Gulasz wołowy po meksykańsku, czyli na bardzo ostro i z fasolą, o wspaniałym wędzonym aromacie.

Meksykańskie chilli wołowe
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      meksykańska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      3 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    Dobrze jest użyć dobrego żeliwnego garnka z szczelną pokrywką.

Składniki:

  • 2 kg wołowiny na gulasz
  • 2 cebule
  • 2 łyżki pasty chilli chipotle
  • 4 ząbki czosnku
  • 25 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • 0.5 l wywaru wołowego
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 kg fasoli z puszki (czerwona, biała, kolorowa)
  • kilka łyżek oleju

Wykonanie:

1.

W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i partiami obsmaż wołowinę. Przy każdej kolejnej partii dodaj odrobinę oleju. Podsmażoną wołowinę przekładaj na talerz i na chwilę odstaw.

2.

Cebulę pokrój w piórka lub plasterki. Usmaż w tym samym garnku, w którym smażyła się wołowina. Smaż do czasu aż zacznie karmelizować, około 10 minut. W tym czasie czosnek i imbir drobno posiekaj lub rozdrobnij w małym robocie kuchennym.

3.

Do usmażonej cebuli dodaj imbir z czosnkiem oraz pastę chilli chipotle, kminek, cynamon i mąkę. Zamieszaj i smaż 2 minuty. Stopniowo dodawaj wywar wołowy. Następnie dodaj pomidory z puszki i oregano. Gotuj przez 10 minut.

4.

Do garnka dodaj wołowinę. Zagotuj, przykryj i duś do czasu aż wołowina będzie miękka. Zajmie to około 2-3 godzin, w zależności od rodzaju wołowiny i jakości użytego garnka.

5.

Na końcu dodaj fasolkę bez zalewy i gotuj razem przez 10-15 minut. Dopraw według upodobań.

Dodatkowe uwagi:

Pasta chipotle ma swój specyficzny wędzony aromat. Ale można spróbować zrobić ten gulasz ze zwykłej pasty chilli i wtedy dodać około 2 łyżek mielonej wędzonej papryki. Aromat wędzonej papryki powinien być dość intensywny.

Do potrawy podawać:

bułka i sałatka

Przepis dodano 15 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane