Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Mazurek kajmakowy tradycyjny

Tradycyjny mazurek kajmakowy, zrobiony od podstaw, bez żadnych oszustw i puszek. Przygotowanie masy kajmakowej wymaga trochę pracy, ale warto dowiedzieć się jak smakuje prawdziwa masa kajmakowa i przynajmniej raz w życiu utrzeć krem :) W tym przepisie spód mazurka jest robiony na ugotowanych żółtkach i wychodzi kruchy i pyszny.

Mazurek kajmakowy tradycyjny
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Wielkanoc

    • Czas całkowity:

      2 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    szpryca cukiernicza (rękaw) do dekoracji, wałek oraz foremka do wypieków

Składniki:

  • 0.5 l mleka (na masę kajmakową)
  • 400 g cukru pudru (na masę kajmakową)
  • 70 g masła (na masę kajmakową)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (na masę kajmakową)
  • 1 łyżka kakao (na masę kajmakową)
  • 300 g mąki krupczatki
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki mielonych migdałów (opcjonalnie, do dekoracji brzegów)

Wykonanie:

1.

3 jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Żółtka będą potrzebne do ciasta kruchego.

2.

Najpierw robimy masę kajmakową. W rondlu o dużej średnicy zagotować mleko i 400g cukru pudru. Gotować na silnym ogniu. Często mieszać, żeby mleko nie wykipiało i nie przypaliło się. Masa będzie bulgotać i dość szybko zmniejszać objętość. W ciągu około 10 minut powinna się mocno zagęścić. Garnek ściągnąć z ognia, gdy kropla mleka wylana na talerzyk nie rozlewa się. Konsystencją dość przypomina mleko słodzone z puszki. Do garnka dodać 70g masła, kilka kropli esencji waniliowej lub cukier waniliowy oraz 1 łyżkę kakao. Zamieszać do połączenia składników. Następnie należy mieszać do utarcia kremu. Na pierwszy raz jest to dość trudne zadanie. Najlepiej przelać masę do miski o mniejszej średnicy ale dość wysokiej. Następnie trzeba dość długo mieszać drewnianą łyżką. Teoretycznie powinno to zająć około 10 minut. Bez wprawy może zająć i 30 minut. Krem jest gotowy gdy masa jest bardzo gęsta i tylko bardzo wolno lejąca się. Masę kajmakową odstawić.

3.

Teraz możemy przygotować spód mazurka. Żółtka jajek ugotowanych na twardo przetrzeć przez sitko. Dodać mąkę, 100g masła posiekanego w kostkę, 100g cukru pudru oraz trochę esencji waniliowej lub cukier waniliowy. Składniki najpierw palcami połączyć ze sobą, aż masa będzie miała konsystencję bułki tartej, a następnie szybko ugnieść na gładkie ciasto. Można dodać jedno surowe jajko, żeby szybciej i łatwiej się wyrabiało ciasto, ale nie trzeba. Ciasto zawinąć w jednorazowy woreczek i chłodzić w lodówce przez 30 minut.

4.

Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Przygotować płaską i płytką foremkę do wypieków o boku minimum 25cm x 25cm (foremka może być dowolnie większa). Wyłożyć papierem do wypieków.

5.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość trochę mniej niż 1cm. Przełożyć na papier do wypieków i teraz odciąć brzegi ciasta tak, żeby z tego co pozostaje powstał ładny kwadrat lub prostokąt. Z odciętych resztek ciasta uformować cztery wałeczki i przykleić je na brzeg ciasta leżącego w foremce. Do sklejania można użyć odrobiny roztopionego masła. Ciasto ponakłuwać widelcem, żeby nie podnosiło się przy pieczeniu. Wstawić do piekarnika i piec aż się równo zabrązowi, około 20 minut.

6.

Gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej, a ręce odpoczną po ucieraniu masy kajmakowej, można przejść do nakładania kremu na ciasto. Potrzebna jest do tego dobra szpryca cukiernicza, silne ręce i odrobina wyobraźni. Nakładamy krem do rękawa, ale nie za dużo na raz, maksymalnie do 1/2 wysokości. Jeśli robisz to pierwszy raz, to warto najpierw spróbować na talerzyku co wychodzi i jaki wzorek mógłby ci się podobać najbardziej. A następnie wyciskamy krem na całą powierzchnię kruchego ciasta. Regularne i symetryczne wzorki są zawsze najelegantsze, ale dość trudne. Brzegi ciasta można też udekorować kremem i posypać mielonymi migdałami lub mielonymi orzechami laskowymi. Mazurek jest najlepszy drugiego dnia (a co potem to nie wiem ;) ).

Przepis dodano 18 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane