Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Zebra

Bardzo tradycyjne ciasto i pewnie każdemu znane, jest nieskomplikowane i ładnie się prezentuje. Robiłam je na urodzinki córki, do przedszkola i dlatego nie ma zdjęcia jak ciasto wygląda w środku, a prezentuje się bardzo fajnie bo jest w paski biało-czarne i zapewne też smakowało, bo zostało zjedzone :-)

Zebra
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      urodziny

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas pieczenia:

      40 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    okrągła forma do pieczenia o średnicy 26 cm

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki (dodatkowo 3 łyżki)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. gazowanej wody
  • 150 g mlecznej kuwertury (min. 40% kakao)

Wykonanie:

1.

Wyłóż wszystkie składniki wcześniej z lodówki, muszą mieć temp. pokojową.

2.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, dalej ubijając dodawaj żółtka.

3.

Przesiej 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do osobnej miski.

4.

Do masy białkowej dodawaj naprzemiennie mąkę, olej, wodę, mieszając na najniższych obrotach mikserem, by piana za bardzo nie siadła.

5.

Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 st. C.

6.

Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Na środek formy wylej 2 łyżki jasnego ciasta potem ciemnego i tak do końca wyczerpania składników.

7.

Ciasto piecz ok. 40 minut, do suchego patyczka, warto sprawdzać ciasto wcześniej czy się już upiekło, żeby potem nie było przesuszone.

8.

W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj czekoladową polewę, kuwerturę pokrój na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (miska na garnku z wodą).

9.

Na ostudzone ciasto rozsmaruj czekoladę, udekoruj też dowolnymi dodatkami, np. czekoladowymi kwiatkami, serduszkami, bezami, smarties´ami.

Przepis dodano 24 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane