Ostatnio oglądane

AC_1345448139.jpg

tunia76

Babka majonezowa

Bardzo prosty przepis, babkę robi się w 10 minut.Babka jest puszysta i lekka.

Babka majonezowa
Autor zdjęcia: tunia76

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Wielkanoc

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas pieczenia:

      50 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    Forma do pieczenia babek z kominem.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 0.5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 150 ml majonezu dekoracyjnego winiary (musi być świeży i w ten sam dzień otwarty)
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

1.

Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy, dodać żółtka, ubić.Następnie po łyżce majonezu dodajemy, zwolnić mikser i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.Wymieszać jeszcze chwilę mikserem na najwolniejszych obrotach i wylewać do formy.

2.

Pieczemy około 50 minut, przez pierwsze 20 minut pieczemy w 180 stopniach C, potem zmniejszamy do 150 stopni C.Na koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeżeli klei nam się do patyka to trzymamy jeszcze w piekarniku 10 minut.

Przepis dodano 28 marca 2013

Komentarze (1)

goszka 31 marca 2013 22:26 #1 reply report
Prosta i smaczna babka. Bardzo dobrze pasuje do kawy po śniadaniu w niedzielę Wielkanocną :)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane