Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Naleśniki orkiszowe

Są zrobione z mąki orkiszowej i mąki tradycyjnej pszennej. Moja propozycja to podanie ich z własnej roboty musem jabłkowym, najlepiej z jabłkami z własnego ogrodu, bo te nie są opryskiwane "chemią".

Naleśniki orkiszowe
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas przygotowywania składników:

      40 minut

    • Czas smażenia:

      20 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    patelnia teflonowa o średnicy 20 cm, mikser lub trzepaczka

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 słoik musu jabłkowego (mały słoik)

Wykonanie:

1.

Jajko roztrzep z mlekiem i cukrem. Dodaj obydwie mąki i wymieszaj, najwygodniej trzepaczką albo mikserem. Wlej olej, wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

2.

Do ciasta wlej wodę gazowaną, wymieszaj porządnie całość by nie było grudek. Ciasto musi pozostać w miarę lejące ale nie za rzadkie, gdyby było, można dodać trochę mąki. Ciasto odstaw ponownie na przynajmniej 10 minut.

3.

Patelnię teflonową porządnie rozgrzej, możesz ją lekko natłuścić, na kawałek ręcznika papierowego nalej kilka kropel oleju i wetrzyj w patelnię. Ciasto porządnie wymieszaj i wlewaj chochlą na patelnię,1 chochla na 1 placek, ciasto rozprowadź równomiernie na patelni, smaż po 1-2 minuty dla każdej strony. Naleśniki będą złoto-brązowe.

4.

Gdy lekko przestygną nałóż i rozsmaruj mus jabłkowy (ok. 2 łyżki) na placek i zwiń w rulon. Dla uzyskania ładnego efektu można naleśniki posypać cukrem pudrem.

Dodatkowe uwagi:

Z podanych proporcji uzyskamy ok. 8 naleśników o średnicy 20 cm.

Do potrawy podawać:

tutaj jest przepis na domowy mus jabłkowy: <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/626/mus-z-papierowek" target="_blank">Mus z papierówek</a>

Przepis dodano 5 kwietnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane