Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Ciasto marchewkowe dla dzieci

Jeśli decydujemy się na podawanie słodyczy dzieciom, to warto, żebyśmy dokładnie wiedzieli co w nich jest i wybierali jak najlepsze składniki. Powinniśmy używać zdrowszej mąki orkiszowej, najlepiej z dodatkiem razowej mąki orkiszowej. Najsmaczniejsze jajka dostaniemy od kur z wolnego wybiegu. Zwykły cukier można zastąpić cukrem nierafinowanym muscovado. Najlepiej jeśli mamy własną marchewkę; jeśli nie, to ta z uprawy ekologicznej zazwyczaj jest smaczniejsza. Takie ciasto marchewkowe można podawać dzieciom już od 12 miesiąca.

Ciasto marchewkowe dla dzieci
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    16

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      angielska

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      1 godzina 15 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas pieczenia:

      1 godzina

Składniki:

  • 125 g mąki orkiszowej razowej
  • 225 g mąki orkiszowej białej
  • 3 jajka ekologiczne
  • 225 g jasnego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 175 ml oleju słonecznikowego
  • 225 g marchewek ekologicznych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1.

Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli masz czas, to mąki i suche przyprawy przesiej przez sito. Można dodać szczyptę soli. Dodaj startą marchewkę i cukier i wymieszaj dokładnie. W osobnej misce lekko ubij jajka i wymieszaj z olejem. Składniki płynne dodaj do suchych i wymieszaj.

2.

Przygotuj foremkę kwadratową o boku 20cm lub podobnych rozmiarów torownicę. Wyłóż papierem do wypieków lub posmaruj odrobiną masła. Ciasto przelej do foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy napewno ciasto jest w środku upieczone (patyczek włożony w środek ciasta musi wychodzić suchy, bez grudek ciasta).

Dodatkowe uwagi:

W przepisie tym można oczywiście zastąpić mąkę zwykłą mąką pszenną, użyć cukru kryształ i dowolnego pochodzenia jajek i marchewki. Napewno wyjdzie wtedy smaczne ciasto marchewkowe, choć wyraźnie czuć różnicę, jeśli wybierze się wszystkie składniki zgodnie z przepisem.

Przepis dodano 2 maja 2013

Komentarze (1)

lukemx 18 września 2016 23:35 #1 reply report
aaaa

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane