Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Ciasto marchewkowe dla dzieci
-
Porcje:
16
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 15 minut
-
Czas przygotowywania składników:
15 minut
-
Czas pieczenia:
1 godzina
-
Składniki:
- 125 g mąki orkiszowej razowej
- 225 g mąki orkiszowej białej
- 3 jajka ekologiczne
- 225 g jasnego cukru muscovado
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 175 ml oleju słonecznikowego
- 225 g marchewek ekologicznych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1.
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli masz czas, to mąki i suche przyprawy przesiej przez sito. Można dodać szczyptę soli. Dodaj startą marchewkę i cukier i wymieszaj dokładnie. W osobnej misce lekko ubij jajka i wymieszaj z olejem. Składniki płynne dodaj do suchych i wymieszaj.
2.
Przygotuj foremkę kwadratową o boku 20cm lub podobnych rozmiarów torownicę. Wyłóż papierem do wypieków lub posmaruj odrobiną masła. Ciasto przelej do foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy napewno ciasto jest w środku upieczone (patyczek włożony w środek ciasta musi wychodzić suchy, bez grudek ciasta).
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 2 maja 2013
Komentarze (1)