Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Mini Pavlova
-
Porcje:
6
-
-
Czas całkowity:
3 godziny
-
Czas pieczenia:
2 godziny 30 minut
-
Składniki:
- 150 ml białek (ok. 3 duże jajka, na bezę)
- 220 g cukru (na bezę)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (na bezę)
- 1 łyżeczka białego octu winnego (na bezę)
- 100 g białej czekolady (na krem)
- 180 g słodkiej śmietanki (na krem)
- 300 g moreli
- 150 g świeżych malin
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem)
Wykonanie:
1.
Białka muszą być schłodzone. Do misy miksera wlej białka, zacznij ubijać. Gdy będą lekko sztywne dodawaj małymi porcjami cukier, cały czas ucierając. Na sam koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i dodaj ocet. Ubijaj jeszcze ze 2 minuty. Piana będzie gęsta i błyszcząca. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj okrągłe placki o średnicy ok. 10-15 cm. Zostaw odstępy pomiędzy bezami bo podczas pieczenia urosną.
2.
Bezy piecz w nagrzanym do 150 st. C piekarniku, najpierw 30 minut, potem zmniejsz do 100 st. C i susz bezy przez 2 godziny.
3.
W międzyczasie przygotuj garnuszek z grubym dnem, wlej śmietankę i wrzuć połamaną czekoladę. Podgrzej, cały czas mieszając, by się nie przypaliło. Po lekkim przestudzeniu, wstaw do lodówki, by krem był całkowicie zimny.
4.
Morele przekrój na pół. Na patelnię wrzuć masło i syrop z agawy, dodaj morele. Przesmaż je z każdej strony.
5.
Po schłodzeniu krem należy porządnie ubić, wtedy zgęstnieje. Ja się pospieszyłam i krem nie był dobrze schłodzony i dlatego jest w formie bardziej płynnej.
6.
Bezę połóż na talerz, obłóż kremem albo polej sosem (kiedy się pospieszysz i nie uda ci się ubić kremu) i udekoruj owocami.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 31 lipca 2013
Komentarze (2)