Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Mini Pavlova

Już dawno temu miałam ochotę zrobić ten deser, tylko nie miałam dostatecznej ilości białek. Teraz zostały po tarcie, w której wykorzystuje się tylko żółtka. A Pavlova jest pycha! Beza z wierzchu jest krucha a w środku delikatna, piankowa i lekko ciągnąca się. Z owocami jest taka lekka i zwiewna, jak chmurka!

Mini Pavlova
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      australijska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      3 godziny

    • Czas pieczenia:

      2 godziny 30 minut

Składniki:

  • 150 ml białek (ok. 3 duże jajka, na bezę)
  • 220 g cukru (na bezę)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (na bezę)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (na bezę)
  • 100 g białej czekolady (na krem)
  • 180 g słodkiej śmietanki (na krem)
  • 300 g moreli
  • 150 g świeżych malin
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem)

Wykonanie:

1.

Białka muszą być schłodzone. Do misy miksera wlej białka, zacznij ubijać. Gdy będą lekko sztywne dodawaj małymi porcjami cukier, cały czas ucierając. Na sam koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i dodaj ocet. Ubijaj jeszcze ze 2 minuty. Piana będzie gęsta i błyszcząca. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj okrągłe placki o średnicy ok. 10-15 cm. Zostaw odstępy pomiędzy bezami bo podczas pieczenia urosną.

2.

Bezy piecz w nagrzanym do 150 st. C piekarniku, najpierw 30 minut, potem zmniejsz do 100 st. C i susz bezy przez 2 godziny.

3.

W międzyczasie przygotuj garnuszek z grubym dnem, wlej śmietankę i wrzuć połamaną czekoladę. Podgrzej, cały czas mieszając, by się nie przypaliło. Po lekkim przestudzeniu, wstaw do lodówki, by krem był całkowicie zimny.

4.

Morele przekrój na pół. Na patelnię wrzuć masło i syrop z agawy, dodaj morele. Przesmaż je z każdej strony.

5.

Po schłodzeniu krem należy porządnie ubić, wtedy zgęstnieje. Ja się pospieszyłam i krem nie był dobrze schłodzony i dlatego jest w formie bardziej płynnej.

6.

Bezę połóż na talerz, obłóż kremem albo polej sosem (kiedy się pospieszysz i nie uda ci się ubić kremu) i udekoruj owocami.

Dodatkowe uwagi:

Bezę można przechowywać w szafce i przed podaniem dodać do niej krem i owoce, wówczas nie straci swojej chrupkości.

Przepis dodano 31 lipca 2013

Komentarze (2)

marysia 31 lipca 2013 19:05 #1 reply report
Rewelacja, tak zawsze marzyłam żeby zrobić ten deser, ale niestety nie miałam piekarnika elektrycznego tylko gazowy, a w nich nigdy nie można uzyskać takich temperatur żeby wysuszyć bezę. Wspaniały torcik :)
Iwona 1 sierpnia 2013 19:31 #2 reply report
Dziękuje za miłe słowa, przyznam się że też długo nie byłam przekonana do tego deseru bo cały czas kojarzył mi się z kupnymi bezami a za tymi nie przepadam. ALe to całkiem inne ciastko i takie łatwe w przygotowaniu :-)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane