Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Sernik nowojorski

Lekki, puszysty i pyszny sernik nowojorski. Sernik robiony jest na spodzie z zapieczonych pokruszonych herbatników z masłem, a ser doprawiony jest prawdziwą wanilią oraz skórką z cytryny i pomarańczy. W przeciwieństwie do typowych serników amerykańskich, nie jest to sernik na zimno, jest on pieczony.

Sernik nowojorski
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      amerykańska

    • Czas całkowity:

      8 godzin

    • Czas przygotowywania składników:

      30 minut

    • Czas pieczenia:

      1 godzina 30 minut

    • Czas leżakowania:

      6 godzin

  • Dodatkowe narzędzia:

    tortownica o średnicy 22-24cm i wysokości minimum 5-6cm

Składniki:

  • 250 g herbatników digestive
  • 65 g masła
  • 1 kg białego serka kremowego (może być gładko zmielony twaróg)
  • 5 jajek
  • 250 g miałkiego cukru (caster, może też być kryształ)
  • 35 g mąki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki mleka (lub śmietanki)
  • 2 żółtka jajek

Wykonanie:

1.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj tortownicę o średnicy 22-24cm i wysokości minimum 5cm. Wyłóż papierem do wypieków. Masło roztop.

2.

W robocie kuchennym rozkrusz herbatniki. Dodaj roztopione masło i dalej mieszaj aż otrzymasz konsystencję drobnej bułki tartej. Przenieś do tortownicy. Równo rozłóż i lekko ubij. Piecz przez 12 minut. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do schłodzenia, ale pozostaw w formie. Temperaturę piekarnika podnieś do 220 stopni C.

3.

Mikserem lub w robocie kuchennym z nożem wymieszaj kremowy serek (jeśli używasz twarogu, to wcześniej zmiel go na gładką masę) razem z 2 łyżkami mleka, cukrem, mąką i skórką z pomarańczy i cytryny (ale nie daj za dużo skórki - jedna łyżeczka wystarczy). Mieszaj do czasu aż masa będzie jednolita i lekka w konsystencji. Pojedynczo dodawaj 5 jajek. A następnie dwa żółtka. Na końcu dodaj nasiona wanilli z laski wanilii. Dokładnie wymieszaj. Masa musi być jednolita, bez grudek.

4.

Masę serową przelej do tortownicy, na herbatniki. Wstaw do piekarnika na 12 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i piecz kolejną godzinę. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w piecu przy drzwiczkach lekko uchylonych przez kolejną godzinę. Wyjmij sernik z tortownicy i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Następnie przenieś do lodówki na minimum 6 godzin.

5.

Sernik wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Sernik najlepszy jest na trzeci dzień.

Dodatkowe uwagi:

Temperaturę i czas pieczenia dostosować do piekarnika. Podane czasy dotyczą dobrych piekarników. W piekarniku gazowym można piec w temperaturze 140 stopni a nie 100 stopni C, i też przez godzinę. W razie wątpliwości, drewnianym patyczkiem sprawdzać, czy ser jest już upieczony. Ale uważać też, żeby nie przesuszyć sernika.

Źródło inspiracji:

Michel Roux

Przepis dodano 12 września 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane