Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Penne z karczochami

Pyszny i zdrowy obiad wegetariański. Danie jest bardzo szybkie, przygotowane na bazie zmiksowanych pomidorów z serem feta i oliwkami. Karczochy dodają potrawie świeżości i kwaskowatości. Koniecznie zrób.

Penne z karczochami
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blender/robot kuchenny z nożem

Składniki:

  • 400 g karczochów w zalewie
  • 200 g penne
  • 20 g czarnych oliwek (około 10-12 sztuk)
  • 5 g świeżej bazylii (5-10 listków)
  • 100 g sera feta
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g orzeszków piniowych (3-4 łyżki)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 świeże chilli czerwone
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

1.

Nastaw wodę na makaron i ugotuj al dente.

2.

Orzeszki piniowe wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i podsmażaj do czasu aż się zabrązowią; pilnuj, żeby się nie przypaliły.

3.

Do robota kuchennego przenieś rozdrobnioną fetę, pomidory z zalewą z puszki, czarne oliwki (bez pestek!), rozgniecione ząbki czosnku, suszone oregano, oliwę oraz świeże chilli bez nasion (dodaj tylko pół chilli, jeśli nie lubisz zbyt ostro). Rozdrobnij na pure.

4.

Karczochy odlej z zalewy i każdy pokrój na ćwiartki. Listki bazylii rozdrobnij.

5.

Rozgrzej patelnię. Przenieś pure i podgrzewaj przez 1-2 minuty. Dodaj karczochy i bazylię i podgrzewaj kolejną minutę. Składniki mają się tylko podgrzać, a nie gotować!

6.

Odlany makaron wymieszaj z sosem. Na talerze nakładaj makaron w sosie z karczochami. Posyp dużą ilością podsmażonych orzeszków piniowych. Można podawać i na ciepło i na zimno.

Źródło inspiracji:

Gousto

Przepis dodano 22 listopada 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane