Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Penne z karczochami
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
blender/robot kuchenny z nożem
Składniki:
- 400 g karczochów w zalewie
- 200 g penne
- 20 g czarnych oliwek (około 10-12 sztuk)
- 5 g świeżej bazylii (5-10 listków)
- 100 g sera feta
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g orzeszków piniowych (3-4 łyżki)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 świeże chilli czerwone
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
1.
Nastaw wodę na makaron i ugotuj al dente.
2.
Orzeszki piniowe wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i podsmażaj do czasu aż się zabrązowią; pilnuj, żeby się nie przypaliły.
3.
Do robota kuchennego przenieś rozdrobnioną fetę, pomidory z zalewą z puszki, czarne oliwki (bez pestek!), rozgniecione ząbki czosnku, suszone oregano, oliwę oraz świeże chilli bez nasion (dodaj tylko pół chilli, jeśli nie lubisz zbyt ostro). Rozdrobnij na pure.
4.
Karczochy odlej z zalewy i każdy pokrój na ćwiartki. Listki bazylii rozdrobnij.
5.
Rozgrzej patelnię. Przenieś pure i podgrzewaj przez 1-2 minuty. Dodaj karczochy i bazylię i podgrzewaj kolejną minutę. Składniki mają się tylko podgrzać, a nie gotować!
6.
Odlany makaron wymieszaj z sosem. Na talerze nakładaj makaron w sosie z karczochami. Posyp dużą ilością podsmażonych orzeszków piniowych. Można podawać i na ciepło i na zimno.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 22 listopada 2013
Skomentuj pierwszy!