Zaloguj się żeby móc ocenić.
Hanka
Łosoś z cytrynką
-
Porcje:
3
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
Czas przygotowywania składników:
25 minut
-
Czas pieczenia:
30 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
naczynie żaroodporne
Składniki:
- 60 dag świeżego łososia w płatach (dwa jednakowej wielkości kawałki)
- 1 sztuka pora (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 100 g sera "feta"
- 100 g sera pleśniowego
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cytryna
Wykonanie:
1.
Por i czosnek pokroić w kostkę i usmażyć na jednej łyżce masła. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
2.
Pod koniec smażenia dodać w równych ilościach fetę i ser pleśniowy. Można użyć tylko sera pleśniowego ale wtedy trzeba podwoić jego ilość.
3.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej i układamy jeden płat łososia. Następnie układamy wcześniej przygotowany farsz i drugi płat łososia.
4.
Obkładamy na wierzchu kawałkami masła i plastrami cytryny ze skórą.
5.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 - 30 minut z termoobiegiem. NIE przykrywamy.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 13 grudnia 2013
Skomentuj pierwszy!