Ostatnio oglądane

F_12_1302632737.jpg

Hanka

Łosoś z cytrynką

Lubię i polecam :). łosoś jest zawsze pyszny ale tak przygotowany jest wyjątkowy.

Łosoś z cytrynką
Autor zdjęcia: Hanka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    3

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas przygotowywania składników:

      25 minut

    • Czas pieczenia:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    naczynie żaroodporne

Składniki:

  • 60 dag świeżego łososia w płatach (dwa jednakowej wielkości kawałki)
  • 1 sztuka pora (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 100 g sera "feta"
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cytryna

Wykonanie:

1.

Por i czosnek pokroić w kostkę i usmażyć na jednej łyżce masła. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

2.

Pod koniec smażenia dodać w równych ilościach fetę i ser pleśniowy. Można użyć tylko sera pleśniowego ale wtedy trzeba podwoić jego ilość.

3.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej i układamy jeden płat łososia. Następnie układamy wcześniej przygotowany farsz i drugi płat łososia.

4.

Obkładamy na wierzchu kawałkami masła i plastrami cytryny ze skórą.

5.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 - 30 minut z termoobiegiem. NIE przykrywamy.

Dodatkowe uwagi:

Warto zwrócić uwagę by płaty ryby nie były zbyt grube.

Do potrawy podawać:

rybkę najlepiej podać z ziemniakami "utłuczonymi" ze śmietanką

Przepis dodano 13 grudnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane