Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Lekkie curry z tofu

Lekka i smaczna potrawka ze smażonego tofu, z porą i jabłkiem, a wszystko posypane prażonym sezamem.

Lekkie curry z tofu
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Dieta:

      wegańska

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 150 g tofu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 1 papryka chilli
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 100 ml rosołu

Wykonanie:

1.

Tofu pokroić w kostkę. Porę pokroić w plasterki. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Z chilli usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.

2.

Sezam lekko podsmażyć na patelni i odstawić.

3.

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu. Smażyć kostki tofu do czasu aż się zabrązowią. Ściągnąć z patelni i odstawić.

4.

Na patelnię wrzucić plasterki pory. Podsmażyć aż zmiękną.

5.

Dodać przyprawę curry i posiekaną papryczkę chilli. Smażyć 1-2 minuty.

6.

Dodać bulion, jabłko i tofu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut.

7.

Ściągnąć z ognia dodać jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu posypać sezamem.

Do potrawy podawać:

ryż lub makaron chiński

Przepis dodano 2 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane