Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Krem z selera naciowego i sera pleśniowego

Delikatny krem połączony z wyrazistym serem pleśniowym, nutką imbirową i chrupiącymi plastrami boczku. Pomijając boczek mamy zdrową i dietetyczną zupę.

Krem z selera naciowego i sera pleśniowego
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    3

    • Posiłek:

      zupa

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 350 g selera naciowego
  • 5 dużych ziemniaków
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (np. Bergader lub Roquefort)
  • 0,5 cm kawałek imbiru (starty)
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki masła
  • do smaku sól, pieprz kolorowy
  • 6 plastrów lekko podwędzanego boczku
  • 1 bagietka
  • 3-4 łyżki oliwy

Wykonanie:

1.

Seler oczyść, pokrój w talarki. Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę.

2.

Do garnka daj masło, wrzuć seler, smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając, dodaj imbir i przesmaż krótko. Dodaj ziemniaki. Wlej bulion i gotuj aż warzywa zmiękkną. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i mieszaj, aż się rozpuści. Całość zblenduj.

3.

Plastry boczku usmaż na suchej patelni. Bagietkę pokrój w pajdki, każdą posmaruj cienko oliwą. Na tej samej patelni przesmaż bagietkę.

Przepis dodano 2 marca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane