Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Gulasz wołowy z papryką z szybkowara

Prosty sposób na pyszny gulasz. Jest to dokładnie <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/454/gulasz-wolowy" target="_blank">ten przepis na gulasz</a>, z instrukcją wykonania w szybkowarze.

Gulasz wołowy z papryką z szybkowara
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 700-1000 g wołowiny na gulasz
  • 2 duże cebule
  • 2-3 papryki
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

1.

Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Wołowinę pokroić w dużą kostkę.

2.

W szybkowarze rozgrzać trochę oleju i podsmażyć cebulę.

3.

Na żeliwnej matelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i na mocnym ogniu krótko obsmażyć wołowinę. Najlepiej zrobić to w kilku partiach, żeby mięso dobrze się smażyło i nie puszczało wody. Obsmażone mięso przenosić do szybkowara.

4.

Do szybkowara dodać jedną szklankę wody. Dokładnie zamieszać. Garnek zamknąć. Ustawić na poziom 2/15 psi/1 bar. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 25 minut.

5.

W tym czasie papryki pokroić w dużą kostkę lub paski.

6.

Po 25 minutach gotowania, szybkowar otworzyć polewając brzeg garnka zimną wodą do czasu aż ciśnienie opadnie.

7.

Ostrożnie otworzyć garnek. Dodać papryki. Wymieszać. Zamknąć garnek. Nastawić na poziom 2/15 psi/1 bar i od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować kolejne 5-10 minut.

8.

Odstawić do czasu aż ciśnienie naturalnie opadnie i dopiero wtedy otworzyć.

9.

Na końcu doprawić solą i pieprzem według własnych upodobań.

Do potrawy podawać:

Kasza i buraczki

Źródło inspiracji:

<a href="http://http://www.ala-carte.pl/przepis/454/gulasz-wolowy" target="_blank">gulasz wołowy Hanki</a>

Przepis dodano 20 marca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane