Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Gulasz wołowy z papryką z szybkowara
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
Składniki:
- 700-1000 g wołowiny na gulasz
- 2 duże cebule
- 2-3 papryki
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
1.
Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Wołowinę pokroić w dużą kostkę.
2.
W szybkowarze rozgrzać trochę oleju i podsmażyć cebulę.
3.
Na żeliwnej matelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i na mocnym ogniu krótko obsmażyć wołowinę. Najlepiej zrobić to w kilku partiach, żeby mięso dobrze się smażyło i nie puszczało wody. Obsmażone mięso przenosić do szybkowara.
4.
Do szybkowara dodać jedną szklankę wody. Dokładnie zamieszać. Garnek zamknąć. Ustawić na poziom 2/15 psi/1 bar. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 25 minut.
5.
W tym czasie papryki pokroić w dużą kostkę lub paski.
6.
Po 25 minutach gotowania, szybkowar otworzyć polewając brzeg garnka zimną wodą do czasu aż ciśnienie opadnie.
7.
Ostrożnie otworzyć garnek. Dodać papryki. Wymieszać. Zamknąć garnek. Nastawić na poziom 2/15 psi/1 bar i od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować kolejne 5-10 minut.
8.
Odstawić do czasu aż ciśnienie naturalnie opadnie i dopiero wtedy otworzyć.
9.
Na końcu doprawić solą i pieprzem według własnych upodobań.
Do potrawy podawać:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 20 marca 2014
Skomentuj pierwszy!