Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Gulasz morski

Pyszna rybna zupa obiadowa. Lekka, aromatyczna i świeża. Bardzo polecam na lekki lunch lub obiad.

Gulasz morski
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    5

    • Posiłek:

      zupa

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 600 g filetów z białej ryby
  • 200 g krewetek (lub mieszanka owoców morza)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 pomidory
  • 0.9 l wywaru rybnego (może być z kostki)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka kromek świeżego pieczywa
  • 1 żółta papryka

Wykonanie:

1.

Cebulę, czosnek i marchewki obrać. Drobno posiekać. Seler naciowy posiekać w cienkie plasterki.

2.

W dużym garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy lub masła. Wrzucić wszystkie posiekane warzywa i smażyć 10 minut.

3.

Dodać białe wino, zagotować i gotować na średnim ogniu przez 2-4 minuty, aż trochę się zredukuje.

4.

Dodać liście tymianku i wywar rybny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Paprykę przeciąć na pół i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę. Pomidory i paprykę dodać do garnka.

5.

Zupę zagotować, następnie przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut lub do czasu aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie.

6.

Filety rybne (bez skóry i kości) pokroić w kawałki; kroić w większe kawałki, około 3-4cm, jeśli mamy rybę rozmrażaną lub w mniejsze kawałki, 2-3cm, jeśłi mamy świeżą i twardą rybę jak dorsz. Rybę dodać do garnka.

7.

Jeśli mamy surowe krewetki lub owoce morze, to dodać je zaraz po dodaniu ryby.

8.

Gotować 3-5 minut, do czasu aż ryba i krewetki będą dopiero co ścięte. Nie gotować zbyt długo.

9.

Ściągnąć z gazu. Jeśli mamy ugotowane krewetki lub owoce morze, to teraz je dodać, żeby tylko się podgrzały od ciepła zupy.

10.

Na końcu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Podawać z świeżym pieczywem.

Przepis dodano 17 sierpnia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane