Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Gulasz morski
-
Porcje:
5
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
Składniki:
- 600 g filetów z białej ryby
- 200 g krewetek (lub mieszanka owoców morza)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 pomidory
- 0.9 l wywaru rybnego (może być z kostki)
- 1 pęczek natki pietruszki
- kilka kromek świeżego pieczywa
- 1 żółta papryka
Wykonanie:
1.
Cebulę, czosnek i marchewki obrać. Drobno posiekać. Seler naciowy posiekać w cienkie plasterki.
2.
W dużym garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy lub masła. Wrzucić wszystkie posiekane warzywa i smażyć 10 minut.
3.
Dodać białe wino, zagotować i gotować na średnim ogniu przez 2-4 minuty, aż trochę się zredukuje.
4.
Dodać liście tymianku i wywar rybny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Paprykę przeciąć na pół i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę. Pomidory i paprykę dodać do garnka.
5.
Zupę zagotować, następnie przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut lub do czasu aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie.
6.
Filety rybne (bez skóry i kości) pokroić w kawałki; kroić w większe kawałki, około 3-4cm, jeśli mamy rybę rozmrażaną lub w mniejsze kawałki, 2-3cm, jeśłi mamy świeżą i twardą rybę jak dorsz. Rybę dodać do garnka.
7.
Jeśli mamy surowe krewetki lub owoce morze, to dodać je zaraz po dodaniu ryby.
8.
Gotować 3-5 minut, do czasu aż ryba i krewetki będą dopiero co ścięte. Nie gotować zbyt długo.
9.
Ściągnąć z gazu. Jeśli mamy ugotowane krewetki lub owoce morze, to teraz je dodać, żeby tylko się podgrzały od ciepła zupy.
10.
Na końcu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Podawać z świeżym pieczywem.
Przepis dodano 17 sierpnia 2014
Skomentuj pierwszy!