Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Pieróg kornwalijski
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 30 minut
-
Składniki:
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka mąki
- 500 ml bulionu wołowego
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 0.5 szklanki groszku mrożonego
- 500 g ciasta kruchego (może byc kupne )
- 2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
1.
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać.
2.
Marchewkę i ziemniaka obrać i pokroić w małą kostkę o boku 0.5-1cm.
3.
W dużym rondlu rozgrzać trochę oleju. Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie (około 5 minut).
4.
Dodać czosnek i smażyć chwilę.
5.
Dodać liście tymianku oraz wołowinę i smażyć na średnio mocnym ogniu do czasu aż całe mięso się zabrązowi (około 10 minut).
6.
Dodać ziemniaka i marchewkę i smażyć 1-2 minuty.
7.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
8.
Dodać bulion wołowy. Wymieszać. Dodać trochę soli i pieprzu. Zagotować, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć i dusić przez 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
9.
Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem według własnych upodobań. Farsz powinien być dość mocno doprawiony pieprzem. Odstawić do osygnięcia.
10.
Rozwałkować kruche ciasto. Wyciąć albo 4 bardzo duże koła (idealnie 20cm średnicy - mały talerzyk), albo odpowiednio więcej mniejszych kół. Jajko rozbełtać.
11.
Do farszu dodać mrożony groszek i wymieszać. Cały farsz równo rozłożyć na koła z ciasta.
12.
Brzegi kół posmarować rozbełtanym jajkiem, zawinąć w pieróg i skleić dokładnie.
13.
Pierogi układać na tacce do wypieków, wyłożonej folią aluminiową lub papierem do wypieków.
14.
Pierogi posmarować resztą jajka.
15.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut lub do czasu aż będą brązowe i przypieczone.
16.
Podawać ciepłe lub zimne.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 1 września 2014
Skomentuj pierwszy!