Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Pieróg kornwalijski

Pieróg kornwalijski (Cornish pasty) to tradycyjne angielskie danie wymyślone specjalnie na lunch farmera pracującego w polu lub górnika pracującego w kopalni cyny. I rzeczywiście rewelacyjnie nadaje się na posiłek w terenie, na przykład na całodzienną wyprawę rowerową lub piknik. Pierogi dobrze się przechowują w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Będą też bardzo lubiane przez dzieci.

Pieróg kornwalijski
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      lunch

    • Kuchnia:

      angielska

    • Okazja:

      piknik

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 0.5 pęczka natki pietruszki
  • 0.5 szklanki groszku mrożonego
  • 500 g ciasta kruchego (może byc kupne )
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

1.

Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać.

2.

Marchewkę i ziemniaka obrać i pokroić w małą kostkę o boku 0.5-1cm.

3.

W dużym rondlu rozgrzać trochę oleju. Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie (około 5 minut).

4.

Dodać czosnek i smażyć chwilę.

5.

Dodać liście tymianku oraz wołowinę i smażyć na średnio mocnym ogniu do czasu aż całe mięso się zabrązowi (około 10 minut).

6.

Dodać ziemniaka i marchewkę i smażyć 1-2 minuty.

7.

Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

8.

Dodać bulion wołowy. Wymieszać. Dodać trochę soli i pieprzu. Zagotować, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć i dusić przez 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

9.

Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem według własnych upodobań. Farsz powinien być dość mocno doprawiony pieprzem. Odstawić do osygnięcia.

10.

Rozwałkować kruche ciasto. Wyciąć albo 4 bardzo duże koła (idealnie 20cm średnicy - mały talerzyk), albo odpowiednio więcej mniejszych kół. Jajko rozbełtać.

11.

Do farszu dodać mrożony groszek i wymieszać. Cały farsz równo rozłożyć na koła z ciasta.

12.

Brzegi kół posmarować rozbełtanym jajkiem, zawinąć w pieróg i skleić dokładnie.

13.

Pierogi układać na tacce do wypieków, wyłożonej folią aluminiową lub papierem do wypieków.

14.

Pierogi posmarować resztą jajka.

15.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut lub do czasu aż będą brązowe i przypieczone.

16.

Podawać ciepłe lub zimne.

Dodatkowe uwagi:

Ja używam tu kupnego ciasta kruchego (bez cukru), ale oczywiście domowej roboty ciasto będzie jeszcze lepsze.

Przepis dodano 1 września 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane